Владимир Мартиновић / -Скупштина
18/02/2022 u 11:08 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мартиновић: Желе да издајом изборне воље приграбе функције

Мишљења сам да је спознаја да се не смију одлагати избори управо плод и учинак протеста, рекао је Мартиновић

Број посланика који подржава мањинску владу примјетно опада. Тиме се губи и кључни аргумент заговорника мањинске владе који су мислили да прекрајање изборне воље могу правдати сабирањем до 49. Подршка на коју се рачунало, а која ових дана изостаје, у потпуности огољава оно што представља праву мотивацију за обарање Владе и разрјешење предсједника Скупштине, а то је жеља да се, силом на срамоту, издајом изборне воље, приграбе функције и привилегије које од грађана нису добили, казао је у разговору за "Дан" посланик Демократске Црне Горе Владимир Мартиновић.

Како је истакао, мањак подршке на изборима покушао се надомјестити вишком спремности на извршавање налога Демократске партије социјалиста (ДПС).

– Међутим, увјеравамо се да чак ни такав наум не функционише онако како је замишљена његова реализација. А на то смо и упозоравали колеге које су се у ту авантуру упустиле: да ће их ДПС, пошто их искористи, одбацити као змија свлак – рекао је Мартиновић.

Сјутра протест у Никшићу

Демократе већ десетак дана организују протесте због преговора о формирању нове владе коју би подржала опозиција. Они су прије два дана, 16. фебруара, организовали протест у Подгорици.

– Слободно се може рећи да је одзив на протесте превазишао сва наша очекивања. Протести у Kолашину, Пљевљима и Подгорици показали су да је импулс наших грађана за бунт против неправде и даље веома жив. И симболички и суштински, грађани Црне Горе у свим општинама у којима се одржавају протести су на ногама упркос свим насртајима на њих и њихову изборну вољу. Увјерен сам да ће се такав тренд потврдити и на суботњем протесту у Никшићу – рекао је Мартиновић.

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић вратио је прије четири дана Скупштини на поновно одлучивање Закон о измјенама и допунама Закона о локалној самоуправи којима је предвиђено обједињавање локалних избора. Тиме је поступио супротно ставу посланика његовог ДПС-а, који су, заједно са остатком опозиције, коалицијом "Црно на бијело" и СНП-ом, недавно гласали за тај закон.

– Враћање на поновно одлучивање Закона о локалној самоуправи, да подсјетим – закона који је инициран од посланика његове партије, а подржан од стране њених нових партнера, представља, зацијело, један несвакидашњи феномен на нашој политичкој сцени: да предсједник партије, који је, уједно, и предсједник државе, прави отклон од предлога сопствене партије. Можемо само да замислимо колики и какав је то атак на државни поредак требало да буде када се испоставило да је и за Ђукановићев осјећај неприхватљив. Мишљења сам да је спознаја да се не смију одлагати избори управо плод и учинак протеста – закључио је Мартиновић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 19:30