Маслењиков / -Фото: Влада ЦГ, Архива
09/04/2022 u 20:54 h
Aleksandra BoškovićAleksandra Bošković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Маслењиков: У Црној Гори нема русофобије, нити укидања руске културе

За разлику од званичника, пријатељски однос народа у Црној Гори према Русији није промијенио, казао је руски амбасадор

Руски амбасадор Владислав Маслењиков казао је у интервјуу за ТВ канал "Русија 24" да у Црној Гори нема русофобије, нити знакова укидања руске културе.

Маслењиков о санкцијама црногорске Владе Русији: Тешко да је ово пријатељски корак

Говорећи о санкцијама које је црногорска Влада увела Русији због сукоба са Украјином, Маслењиков је казао да је црногорска Влада усвојила санкције усвојила из трећег покушаја.

- Одлука им није била лака. Сигурно је то био притисак из Европске уније и Сједињених Америчких Држава. То, наравно, није охрабрујуће, поготово након што смо прошле године са Владом Здравка Kривокапића успјели постићи одређени помак у билатералним односима, који су прије низ година били замрзнути. И нисмо ми криви- тврди Маслењиков. 

Руски амбасадор је казао да се за разлику од званичника, пријатељски однос народа у Црној Гори према Русији није промијенио. 

- Протеклих мјесец дана био сам на концертима на којима се изводила музика Чајковског. У неколико црногорских градова играле су се представе Санкт-петербуршког позоришта Бриантсев. У Црној Гори је прије мјесец дана било инцидената на приморју, а у питању је вандализам, када су оштећени аутомобили са руским таблицама. Али русофобије, као у многим земљама ЕУ, у Црној Гори нема- истакао је Маслењиков.

Према његовим ријечима, историја односа руског и црногорског народа траје више од једног вијека. 

- Ти односи су прошли тест времена. Неки локални медији су против Русије, али ми у амбасади добијамо поруке подршке Русији од обичних грађана путем мејла и слично на чему смо свакако захвални. У Подгорици су у више наврата, и у другим градовима Црне Горе, одржани скупови солидарности са Русијом- подсјетио је Маслењиков. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 12:53