Medojević  / - FOTO: Ivan Petrović Ipe
07/01/2023 u 12:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Medojević: DPS je htio da odvoji Mitropoliju od SPC i da stvori duboku državu

Crnogorska nacija postoji, ali crnogorstvo ne može opstati ako je zadojeno antisrpstvom, smatra lider PzP-a

Pokušajima odvajanja Mitropolije crnogorsko-primorske od Srpske pravoslavne crkve, DPS je jasno nagovjestio namjeru da silom promjeni tradicionalni mentalni kod i duhovnu vertikalu i eliminiše viševjekovno prisustvo pravoslavlja u Crnoj Gori, smatra lider Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević. 

- Odvajanjem MPC od SPC otpočeo bi proces transformacije Crne Gore prema “novim vrijednostima” koje definiše globalna duboka država, a koje se zasnivaju na eliminaciji svake individualnosti, suverenosti, prava na posebnost i sosptveni kulturni identitet- smatra on. 

Medojević tvrdi da se pitanje odnosa između Crnogorskih Crnogoraca i Crnogorskih Srba, tj. pravoslavaca se ne može ignorisati. 

- To pitanje se mora i može riješiti. I to pošteno, održivo i pravedno. Po principu sva prava svima - navodi on. 

Prema njegovim riječima, Crna Gora je iz komunizma izašla kao privatna država braće Đukanović.

- Postala je nezavisna od Srbije, ali zavisna od mafije. Nakon što je do temelja opljačkao državu Crnu Goru, privatizovao institucije i razorio moral nacije, DPS je skliznuo u ekstremni šovinizam i doveo zemlju u tešku i opasnu nestabilnost. Đukanović je polovinu svog naroda proglasio državnim neprijatljima, izdajnicima , samo zato što misle drugačije i što ne podržavaju politiku DPS- dodao je Medojević. 

Smatra da je Identitesko pitanje u Crnoj Gori par exellance državno i političko, istorijsko i civilizacijsko pitanje.

- Crna Gora neće postati građansko i demokratsko društvo, dok se to pitanje ne riješi. Ignorisanjem rešavanja ovih otvorenih nacionalnih pitanja, dijalogom i poštenim, pravednim i održivim dogovorom, otvorićemo vrata za bujanje ekstremizma i ovo pitanje će se onda rešavati nasiljem. Treća opcija ne postoji - tvrdi on. 

Prema Medojevićevim riječima, crnogorstvo ne može biti izgrađeno na ignorisanju prošlosti i distanciranju od zajedničkih srpskih korjena.

- Nacije nastaju i nestaju. Crnogorska nacija postoji i treba da bude zasnovana na čvrstim temeljima naše slavne prošlosti i borbe za slobodu, ali i viševjekovne zajedničke borbe sa braćom Srbima za očuvanje nacionalnih i vjerskih identiteta. Crnogorstvo ne može opstati ako je zadojeno antisrpstvom. To je stablo bez korjena i put bez budućnosti. Crna Gora je nezavisna i suverena država, i nema sebi bliže i bratskije države od Srbije - zaključio je Medojević. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 20:45