НЕБОЈША МЕДОЈЕВИЋ / - НЕБОЈША МЕДОЈЕВИЋ
25/03/2022 u 10:41 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Медојевић: Кад Владе или локална власт изгубе подршку треба прописати норму да се одмах иде на изборе

Према Медојевићевим ријечима, прекрајање изборне воље грађана, политички инжењеринг представља основ сумње да се ради о политичкој корупцији тј. куповини одборника или посланика

Имајући у виду све распрострањенију праксу прелазака одборника и посланика са једне политичке стране на другу, из једне политичке странке у другу, са већ одомаћеном праксом невраћања мандата партији са чије листе су изабрани, неопходно је одмах приступити измјенама Устава и закона којим би се ова корупционашка пракса онемогућила, поручио је лидер Покрета за промјене Небојша Медојевић.

 - Кад једна Влада (или локална власт) изгуби подршку већине која је их изабрала, треба уставом и законом прописати норму да се аутоматски иде на нове изборе. Избори, кампање, резултати избора, формирање извршне власти је јединствен демократски процес и када једна извршна власт изгуби већину, није прихватљиво да у истом мандату се формира другачија извршна власт, јер се на тај начин прекраја изборна воља грађана, урушава повјерење у демократију и нарушавава интегритет политичког система - нагласио је он.

Према Медојевићевим ријечима, прекрајање изборне воље грађана, политички инжењеринг представља основ сумње да се ради о политичкој корупцији тј. куповини одборника или посланика, новцем или атрактивним мјестима у власти.

 - Имајући у виду упитан морал и мотиве људи који улазе у политику у друштву дубоко огрезлом у криминалу, корупцији и неморалу, неопходно је промјенити уставну норму да мандат припада посланику и треба вратити старо решење да мандат припада странци, на чијој листи је био кандидат. Пракса овог решења да су посланик и одбор власници мандата се показала погрешном и да само додатно охрабрује политичку корупцију и прелетачевиће - навео је Медојевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 11:49