Medojević / IVAN PETROVIC-IPE
19/07/2022 u 10:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Medojević: Pobijedio koncept “SAD bitangi”

To je vrlo plastično pojasnio predsjednik Ronald Regan kada je odgovorao svojim kritičarima zašto SAD podržava jednog latinoameričkog diktatora: „Somoza je, naravno, bitanga, ali je on naša bitanga“

Predsjednik PzP-a Nebojša Medojević kaže da je bivši ambasador SAD Montgomeri samo javno rekao ono što smo svi znali.

- SAD su podržale Đukanovića 1998. godine ne zato što je bio građanski orijentisan, demokrata, reformator već zato što je prihvatio da promijeni stranu i da radi za interese SAD u ovom regionu.

To je bio osnovni kriterijum spoljne politike SAD `70-ih i `80-ih godina prošlog vijeka. To je vrlo plastično pojasnio predsjednik Ronald Regan kada je odgovorao svojim kritičarima zašto SAD podržava jednog latinoameričkog diktatora: „Somoza je, naravno, bitanga, ali je on naša bitanga“.

Đukanovića su SAD tada podržale jer je bio “njihova bitanga” kojeg je zbog veza sa kriminalom, korupcijom i švercom bilo lako držati pod kontrolom - kaže Medojević u saopštenju.

Navodi da je takva strategija SAD prema Zapadnom Balkanu rezultirala i kreiranjem političke “kulture” da samo bitange i samo “njihove” mogu biti podržane od strane globalne duboke države koja je kontrolisala politiku SAD.

- Takva pogrešna strategija SAD prema Zapadnom Balkanu dovela je do kreiranja političke atmosfere da mladi političari, pogrešno shvataju da je veza sa mafijom, šverc cigareta, droge, korupcija i kriminal, conditio sine qua non, da ih globalna duboka država uopšte prihvati i podrži.

Biti bitanga uključena u kriminal i šverc je preduslov da vas globalna duboka država odmah nazove “građanistima”, “demokratama”, “liberalnim političarima”, “proevropskim snagama” .

Mi koji se istinski zalažemo za raskid sa kulturom šverca, korupcije i mafije, koji vjerujemo u demokratiju, slobodu, volju birača, pravnu državu, ljudska prava i slobode i koji cijenimo da je zadatak državnika da štite interese SVOJE države, a ne budu poslušnici TUĐIH država, se proglašavamo “pećinskim nacionalistima”, “ekstremnim desničarima”, “retrogradnim snagama” - ističe lider PzP-a.

Ali ih, kako ističe, više poštuju.

- Za nas ne kažu da smo bitange. Za nas kažu da više volimo Crnu Goru, nego SAD. Oni znaju da mi poštujemo SAD i cijenimo njen uticaj u svijetu, ali to nije dovoljno. Moraš biti bitanga da bi onda lakše bio “njihova bitanga”. Tek tada možeš da budeš premijer, ministar, ekspert - - navodi Medojević.

Ističe da je Montgomeri rekao i jednu važnu istorijsku činjenicu. Ambasador UK Čarls Kroford je snažno zastupao tezu da nakon pada Miloševića, Zapad treba da podrži opoziciju u CG u smjeni Đukanovića zbog njegove duboke involviranosti u transnacionalni kriminal.

- Ali koncept korisne “naše bitange” SAD je pobijedio i uveo Zapadni Balkan u spiralu ekonomskog propadanja, demokratskog zaostajanja, strukturnog siromaštva, razaranja institucija, karikaturizaciju tužilaštva, sudova, policije, vladavinu švercera i kriminalaca.

SAD je Zapadni Balkan pun “njihovih bitangi”, ali i pun strukturnih problema i stalnih kriza i nestabilnosti - kaže Medojević.

Navodi da je naša tragedija što je veliki dio društvene elite prihvatio tezu da nam demokratiju treba da donesu ambasadori SAD, UK, Njemačke, da nam bezbjednose službe reformišu agenti stranih službi, a da nam ekonomske reforme kreiraju i vode “ekonomske ubice” MMF I SB.

- Svaka zemlja mora sama da pronađe svoj put ka demokratiji, vladavini prava i ekonomiji koja funkcioniše normalno. Za to je potrebna kritična masa unutar društvene elite i kritična masa naroda koji to istinski želi.

Ako to ne postoji, onda će nam ambasadori instalirati “njihove bitange” preko kojih će moći jednostavnije da ostvaruju svoje interese. Njihove bitange su srećne kad god mogu da urade nešto u korist svojih vlasnika. Nijesu opšte zabrinuti, ako čak i rade protiv interesa svoga naroda i države. Naprotiv.

Nažalost, geostrateški interesi SAD i UK su bili važniji od demokratske tranzicije regiona i sada na Zapadnom Balkanu imamo neke poluprivatne državolike kreature sa strukturnim siromaštvom i korupcijom, kojima vladaju strani centri moći, dok se izborna volja birača više ne uzima kao jedini kriterijum za formiranje vlasti.

Njihove bitange su pobijedile. Demokratija, pravna država, vladavina prava, tržišna ekonomija, socijalna pravda, poštovanje ljudskih prava nije bio plan za Zapadni Balkan - zaključuje u saopštenju Medojević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 21:53