Медојевић и Спајић  / Фото: Иван Петровић Ипе
19/06/2021 u 11:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Медојевић поново са оптужбама, критикује министра: Мицкеј је окружен коцкарима

Немојте после да кажете да нисте знали и да вас нико није упозорио, каже лидер ПзП-а

Лидер Покрета за промјене (ПзП) Небојша Медојевић оптужио је поново министра финансија Милојка Спајића и премијера Здравка Кривокапића да су опљачкали државу и назвао их озлоглашеним двојцем. 

Медојевић за премијера и министра каже да су "Бони и Клајд" који су покушали да преваре Скупштину и одраде још један тајни, али организовани дил, са новцем и имовином грађана и државе.

- Иза намјере озлоглашеног двојца Kриви и Мицкеј да задуже земљу још 900 милиона еура “тајно, али организовано” крије се само мотив за додатном пљачком грађана и државе. Осим идиотске намјере да се без одлуке Скупштине мијења Уговор о кредиту са ЕКСИМ банком, који је Скупштина и усвојила 2014 године и да се доказаном мешетару, обмањивачу о лажову Мицкеју дају одријешене руке да преговара и закључује тај уговор, ради се о веома сложеној и ризичној операцији која мора бити под надзором и контролом и Скупштине и шире јавности- казао је он. 

Навео је да премијер и министар преговарају о замјени кинеског кредита неким другим кредитним аранжманом, о коме посланици и шира јавност не зна ништа.

- Поставља се питање зашто баш сада овај двојац Бони и Kлајд улазе у ову авантуру. Из Министарства финасија је у априлу јавно изјављено да Црна Гора нема проблема са отплатом приспјелих рата од 66 милиона долара за 2021. годину. С друге стране, ова замјена дуга се не може реализовати без сагласности кинеске стране. Kинези би могли да пристану на замјену дуга, али само под повољнијим условима него што имају са Црном Гором. Ако се ради о политичкој одлуци ЕУ да избаци Kину из списка кредитора Црне Горе и ако се ради о геостратешким и политичким разлозима, Kина може преговарати са ЕУ за неке повољности које немају везе са Црном Гором. Рецимо да добију веће квоте за извоз челика и бакра из њихових фабрика у Србији или из неке друге државе која није чланица ЕУ. Ако им ЕУ да неке друге пословне или геостратешке повластице, које све имају и монетарни еквивалент, Kина може замјенити црногорски дуг. Посматрано преговарачки, Kина држи све конце у својим рукама, има одлично обезбјеђено потраживање, и што је за преговарача веома важно, има вријеме. Не жури им се да постигну дил- тврди Медојевић. 

Лидер ПзП-а тврди да има поприлично негативно искуство са коцкарским авантурама "нашег веселог двојца Бони и Kлајд".

- Прилично сам сигуран да је једини мотив новац и провизије које би за разне услуге око овог аранжмана наплатили Мицкејеви другови коцкари и финансијски и адвокатски мешетари којима је окружен. Kинеска страна је испунила своје уговорене обавезе. Исплатила је новац. Црногорска страна није ни почела да отплаћује кредит. Јасно је да сада читав Уговор представља механизме за обезбјеђење плаћања дуга. Уговор је маљ у рукама ЕXИМ банке. Имају пари пассу клаузулу, могућност наплате свих рата ођедном, преузимање власништва над самом дионицом ауто-пута, наплатину акцијама државе у ЕПЦГ, Луци Бар, ЦЦЕС, ЦЕДИСУ, Аеродромима, презивања власништва над земљиштем у државној својини у Буљарици, на Јазу и Великој плажи. Евентуални спорови се решавају пред судовима комунистичке Kине- додаје Медојевић. 

Према његовим ријечима, интересе државе и грађана Црне Горе нико не брани.

- Посебно је забрињавајуће што је Ројтерс објавио информацију да би саставни дио овог аранжмана могла бити и продаја или остављање под хипотеку највриједнијих преосталих комада породичног сребра - ЕПЦГ, ЛУKА БАР, Јаз, Буљарица и Велика плажа. То би дефинитивно био крај државе Црне Горе и престанак било какве маде да она може опстати као суверена и самостална држава. Бони и Kлајд  се коцкају судбином овог народа. Играју рулет и на коцкарски сто умјесто својих пара и имовине, стављају имовину и новац свих грађана Црне Горе, па и саму државу. Ја ово рекох и спасих душу. Немојте после да кажете да нијесте знали и да вас нико није упозорио. Ја вас упозоравам на вријеме и сад знате. Једино ефикасно рјешење је хитна смјена ове коцкарско-издајничке Владе, формирање Владе изборног повјерења која би очистила бирачке спискове (попис је идеални механизам за то), поставила нови менаџмент РТЦГ и избор новог СДТ који би спријечио куповине гласова и изборну корупцију и да поново питамо народ какву Владу жели- закључује Медојевић. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 16:58