Небојша Медојевић
21/06/2021 u 16:59 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Медојевић: Попис мора бити ове године, то је механизам за чишћење бирачког списка од фантома

Он сматра да је ажуран и законит бирачки списак један од најважнијих предуслова фер и поштених избора

Предсједник Покрета за промјене (ПзП) и један од лидера Демократског фронта (ДФ) Небојша Медојевић казао је да се попис становништва Црне Горе мора обавити ове године. То је, како је рекао, механизам за чишћење бирачког списка од фантома.

Медојевић је навео два разлога због којих се попис мора одржати.

- То је законска обавеза и потребно је да добијемо важне статистичке податке о питањима која су важна за креирање многих политика Владе. Посебно је важан јер ће бити ПРВИ попис на коме ће се грађани слободно изјашњавати о свим питањима, а ДПС Монстат неће бити у прилици да фалсификује и монтира резултате у складу са политичким инструкцијама ДПС-а - рекао је Медојевић.

Као други разлог наводи чињеницу да је попис становништва оптимални механизам за чишћење бирачког списка од противуставно и противзаконито уписаних лица, која не задовољавају резиденцијални услов и више од двије године не живе у Црној Гори.

- Пописивачи ће евидентирати сва лица која не живе на адресама пријављеним и бази података личних карата и пребивалишта. После тога ће се формирати мјешовити (власт-опозиција) мобилни тимови који ће извршити накнадну провјеру на терену и прецизно евидентирати лица која не задовољавају законске услове да буду у бирачком списку. Све ова лица треба да имају одређени рок да надлежном државном органу доставе доказе да задовољавају резиденцијални услов и да су грешком избрисани из бирачког списка - нагласио је Медојевић.

Он сматра да је ажуран и законит бирачки списак један од најважнијих предуслова фер и поштених избора.

- Свако ко је против брисања фантом бирача, у суштини је против фер и слободних избора, па самим тим и против демократије која се заснива на поштеном и тачном исказивању воље бирача на слободним изборима - поручио је Медојевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 05:34