/ Иван Петровић Ипе
24/07/2021 u 13:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Медојевић: Суочимо се са истином, ЕУ се неће ширити на Западни Балкан

Након Брегзита ЕУ не може да одлучи ни да ли ће и сама више постоjати, а пандемиjа jе показала и свим грађанима држава чланица ЕУ да jе рок траjања овог проjекта истекао - каже Медојевић

Ко имало прати дешавања у Бриселу поводом приче о проширењу ЕУ зна да jе та прича завршена. Након приjема Хрватске, процес проширења ЕУ на Балкану jе завршен, каже Небојша Медојевић.

Лидер ПзП-а сматра да не постоjи политичка воља нити сагласност кључних земаља ЕУ око наставка политике проширења.

- Након Брегзита ЕУ не може да одлучи ни да ли ће и сама више постоjати, а пандемиjа jе показала и свим грађанима држава чланица ЕУ да jе рок траjања овог проjекта истекао - каже Медојевић.

ЕУ се у условима озбиљног здравственог изазова, сматра, показала неспособном и неефикасном.

- Све већи броj политичких структура у земљама чланицама, суочава се са озбиљним последицама на унутрашњем плану због неспособности ЕУ да дjелуjе у условима кризе и нестабилности. 

Окоштала бирократска структура постала jе сама себи сврха. Све политике и одлуке су последица снажних лобистичких утицаjа интересних група-корпорациjа, медиjа, банака итд итд - каже лидер ПзП-а.

Истиче да грађани више не могу да препознаjу сврху постоjања огромне и скупе бирократиjе, за коjу нико ниjе гласао и коjа никоме не одговара, а коjа њима не испоручуjе ништа. 

Прва политика ЕУ коjа jе жртвована jе управо политика проширења.

- Jа сам давно говорио о "другоj лиги" ЕУ у коjоj ће земље Западног Балкана тренирати, па ће можда jедног дана (никад) нека од њих бити примљена у прву лигу.

Оно што jе реално jесте потреба самих земаља Западног Балкана за сарадњом и елиминисањем бирократских препрека за слободну трговину, кретање, инвестициjе, заjедничке инфраструктурне проjекте и заjедничке стратегиjе према структурним фондовима ЕУ. Економска сарадња jе наш интерес и то треба сами да покренемо, jер доноси више инвестициjа, више радних мjеста и доприноси економском развоjу - ка же Медојевић.

Тешко jе више слушати, каже, папагаjска понављања наших полуинтелектуалаца и еврофанатика о “европском путу”, “европским снагама”, “лидеру ЕУ интеграциjа”. Испразне флоскуле коjе ништа не значе и само служе за популистичко обмањивање становништва.

- ЕУ се неће ширити на Западни Балкан. Црна Гора неће бити чланица ове ЕУ. За нас jе припремљен “план Б”. Друга лига ЕУ.

Нудим Кривом Премиjеру опкладу да Црна Гора неће бити члан ЕУ 2024 године.

Ми коjи мало озбиљниjе пратимо таj процес, знамо да се на том плану ништа не дешава. ЕУ интеграциjе стоjе у мjесту - истиче Медојевић.

Сматра да је вриjеме да се суочимо са реалношћу и да "престанемо да народу мажемо очи, продаjемо маглу и причамо неистине".

- Нема више “европског пута”. Знам да ће то тешко пасти Кривом, Алекси, Жељку Ивановићу и осталим продавцима магле, али то jе реалност - каже предсjедник ПзП-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 08:14