Медојевић / Фото: Срђан Бољевић
23/10/2021 u 13:57 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Медојевић тврди: Кривокапићу и Спајићу се не иде на изборе јер имају финансијских користи

Незаслужено су дошли на позиције да управљају државом и то им се допада, тврди лидер ПЗП-а

У Скупштини би што прије требало покренути процедуру за реформу изборног законодавства и расписивање ванредних парламентарних избора, сматра предсједник Покрета за промјене (ПзП) Небојша Медојевић.

Он је казао агенцији МИНА да је то пут, ако премијер Здравко Kривокапић неће да поднесе оставку и поновио да Демократски фронт (ДФ) неће рушити Владу са Демократском партијом социјалиста (ДПС).

- Можда Влада буде изгласавала неке своје законе са ДПС-ом . рекао је Медојевић.

Поновио је да ДФ неће гласати за буџет и ниједан закон док се не изврши реконструкција Владе.

- Блокирано је усвајање било каквих закона и мислим да је у тој ситуацији једино рјешење да се странке у парламенту договоре око ванредних избора - додао је Медојевић.

Према његовим ријечима, други проблем је све што између ДФ-а и ДПС-а не постоји никакво повјерење.

- Отимално би било да се сједне за сто и договори да сви избори буду следеће године и ванредни предсједнички, локални и ванредни парламентарни избори. То налаже нека озбиљна политичка теорија или озбиљна политичка анализа, али то подразумијева да постоји минимум повјерења између политичких странака, а нажалост, не постоји ни у оквиру владајуће већине, а не са опозицијом - казао је Медојевић.

Медојевић је рекао да изборе тражи највећи дио владајуће већине, што је такође раритет, јер их тражи ДФ.

- Обично би опозиција требала, али ДПС је потпуно растурен и ДПС-у не одговарају избори, јер то је политичка групација која се осипа из дана у дан и то је већ једна опција која је осуђена на пропаст - додао је Медојевић.

Тако да, како је додао, у тенутној ситуацији једино рационално се понаша ДФ.

- Рационално се понаша и УРА и Kривокапић. Ини би да владају без изборног легитимитета, али то није легитимно и није одговорно, не може да се влада државом са три посланика и да се уцјењује и диктирају политички услови - навео је Медојевић.

Медојевић је рекао да је од почетка знао да од реконструкције неће бити ништа.

- Треба отпочети дијалог у парламенту, о стварању услова за прве, поштене и фер изборе, везано за чишћење бирачких спискова, договоре око медијског заступања. Влада која нема подршку у парламенту је неодржива, а премијер има двије врсте кризе легитимитета. Кривокапић прво нема подршку у самој Влади, министар полиције Сергеј Секуловић одбија било какво његово наређење. С друге стране, премијер не може да смијени ни онога кога он поставља, гдје му не треба парламент, не може да смијени ни директора полиције, као свог службеника“ .рекао је Медојевић.

Према његовим ријечима, у Црној Гори је опште расуло, анархија и безвлашће, а то само води само усложњавању политичке кризе.

- Хаос у безбједносном сектору води ка дестабилизацији, а у Црној Гори тренутно тотални институционални хаос. Скупштина не ради, Влада нема подршку већине у парламенту, премијер нема подршку у Влади, вд стање у тужилаштву, вд стање у судовима, нема предсједника Државне изборне комисије. Ово је општа је парализа политичког система. То је посљедица опасног експеримента да партија која има пет одсто гласова влада државом- навео је Медојевић.

Медојевић је рекао да су из тога произашле све аномалије и то је посљедица те одлуке и једино се то може ријешити тако што ће се вратити мандат грађанима и да се иде на изборе.

На питање ко би требао да покрене изгласавање неповјерења Влади, он је казао да би, да има имало политичког интегритета, премијер којем министар одбија послушност требао сам да поднесе оставку.

- Најелегантније рјешење је да премијер који, нема подршку у Влади, нити већине у парламенту, поднесе оставку. Очигледно са ово њему свиђа, вјероватно има и неке финансијске или личне користи, тако да Кривокапићу и министру Милојку Спајићу се не иде на изборе - рекао је Медојевић.

Медојевић је казао да је тако, јер су они незаслужено дошли на позиције да управљају државом и то им се допада.

- Немају никакав осјећај политичке одговорности, јер немају странке и нијесу били на изборима: Једноставно то је ситуација гдје имамо Владу која нема политички легитимитет и премијера који нема политички и лични интегритет- закључио је Медојевић. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 11:21