Медојевић / Фото: IVAN PETROVIC-IPE
02/12/2021 u 21:13 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Медојевић тврди: Спајић води Црну Гору у грчки сценарио

Спајићев план подразумијева ново задужење Црне Горе, а тај новац би се искористио за јавну потрошњу, сматра он

Предсједник Покрета за промјене (ПзП) и један од лидера Демократског фронта (ДФ) Небојша Медојевић казао је, у емисији „Пресс плус са Рајком Раичевић“ на Адриа Телевизији, да је сва суштина програма „Европа сад“ да се Црна Гора задужи за јавну потрошњу, што неминовно води ка грчком сценарију.

Медојевић је рекао да програм „Европа сад“ прави рупу у буџету од 450 милиона еура, а буџет је већ у дефициту.

- Имамо мањак планираних прихода за Фонд здравства, а министар финансија и социјалног старања Милојко Спајић планира да се одустане од било каквих наплата доприноса здравственог осигурања. Ми у здравственом систему имамо монопол компанију „Глосариј“, имамо најскупље љекове и структурни дефицит Фонда здравства сваке године. А како се Влада понаша – она гаси пожар бензином, односно повећава проблеме - казао је лидер ПЗП-а.

Према његовим ријечима, приватници неће на свој рачун финансирати програм „Европа сад“.

- То што би их држава ослободила пореза на доходак грађана и на здравствена осигурања, они ће то надокнадити или смањивањем трошкова да буде на пола радног времена или повећањем цијена. Јер, неће они да на рачун марже и профита финансирају политичку кампању Спајића и Здравка Kривокапића - додао је Медојевић.

Он је истакао да ће то неминовно довести до повећања цијена и још веће незапослености.

- Програм „Европа сад“ довешће до повећања незапослености, до инфлација, до повећања дуга и до хаоса у систему зарада у Црној Гори - навео је Медојевић.

Kазао је и да Спајићев план подразумијева ново задужење Црне Горе, а тај новац би се искористио за јавну потрошњу.

- Зна се како се задужује држава. Може да се задужи или за капитални буџет или за враћање старих дугова, а Спајић сада хоће да се задужи за повећање зарада. То директно води у грчки сценарио - истакао је предсједник ПЗП-а.

Ради се о, како је навео, једној обмани која је политички легитимна, врло опасна по Црну Гору.

- Идеја Спајића је да узме милијарду и четири стотине милиона еура и да их потроши, а да нека друга Влада за седам година то враћа. Ми желимо да се плате повећавају на реалној основи, да та повећања буду одржива, да имамо производњу и да из тог повећања продуктивности повећамо постепено зараде. Свјетска банка и Међународни монетарни фонд упозорили су да Црна Гора може доћи у незавидну финансијску ситуацију- закључио је Спајић. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 22:40