Karen Medoks / - FOTO: BRITANSKA AMBASADA PODGORICA (ARHIVA)
25/05/2023 u 07:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Medoks: Građani i vlada da odluče o Otvorenom Balkanu

Osvrnula se na inauguraciju i stupanje na dužnost novog predsjendika države Jakova Milatovića, i kazala da smo svjedočili mirnoj tranziciji vlasti

Crna Gora je prešla veliki put kao država za 17 godina, a veliki broj političkh partija koje su se kandidovale za predstojeće vanredne parlamentarne izbore predstavljaju veliki napredak u razvoju demokratije, poručila je ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori Karen Medoks u emisiji Fokus na TVCG.

- Moje viđenje izbora trenutno je da je Crna Gora postala jedna lijepa demokratija. Prešla je put od situacije gdje nijeste imali toliko stranaka, do multipolitičke scene, i to je veliki napredak u razvoju demokratije. Sada građani imau više opcija pri glasanju, ali stranke u svojim programima moraju biti jasne koji su im prioriteti, da bi građani najbolje mogli da biraju ono što im treba. Moja poruka bi bila da se jasno prikaže za šta se koja politička partija zalaže, da bi građani znali za šta će glasati, saopštila je Medoks.

Osvrnula se na inauguraciju i stupanje na dužnost novog predsjendika države Jakova Milatovića, i kazala da smo svjedočili mirnoj tranziciji vlasti.

- Bila sam prisutna na inauguraciji, koja je bila dostojanstvena i inkluzivna ceremonija. Mislim da je to znak da je Crna Gora sazrela kao demokratija, a za to imamo zasluge i bivšeg ali i novog šefa države. Crna Gora je za 17 godina prešla veliki put kao država, kazala je Medoks.

Prisustvo toliko lidera iz regiona, ali i međunarodnih partnera poslalo je, kako kaže, poruku da Crna Gora ima važna partnerstva i alijanse.

- Za nas je NATO veoma važna alijansa, i to oblikuje naše prijateljstvo sa Crnom Gorom. Ali prisustvo inistranih partnera je poruka da smo uz Crnu Goru, da dijelimo vrijednosti i da se nadamo nastavku takvog odnosa u budućnosti, kazala je Medoks.

Jačanjem institucija do povećanja otpornosti na spoljne uticaje

Odgovarajući na potencijalna miješanja spoljnih aktera u izborni proces, Medoks kaže da je ideja spoljnih aktera koji se miješaju u demokratske procese zabrinjavajuća.

- Veoma je važno da se ojačaju demokratske institucije, kako bi bila otporna na takve pritiske. Podržavamo Vladu da ojačaju institucije. I podržali smo proces praćenja regularnosti tokom predsjedničkih izbora, a podržali smo i CEMI u praćenju i brojanju glasova, sprovođenju njihovih rezultatata, i sprovodićemo to isto u junu, kazala je Medoks i poručila da rade sve što je u njihovoj moći da smanje rizik od miješanja u izbore.

Napomenula da isti cilj ima i misija OEBS-a i ostale ambasade.

Nastavićemo saradnju sa bilo kojom vladom izabranom voljom građana

Osvrćući se na eventualnu podršku političkim partijama, Karen Medoks tvrdi da će ambasada Velike Britanije sarađivati sa bilo kojom Vladom koja bude izabrana od strane građana, ali da domet saradnje zavisi od mjere u kojoj dijele zajedničke vrijednosti.

- Vjerujemo da Vlada treba da bude izabrana od strane građana. Ujedinjeno Kraljevstvo radi sa državama a ne sa Vladama, tako da koji god politički subjekt dođe na vlast, mi ćemo nastaviti da sarađujemo i da razvijamo odnose. Ali domet saradnje zavisi od onoga koliko dijelimo zajedničke interese i vrijednosti. Mislim da je Crna Gora saveznik NATO-a kao i Ujedinjeno Kraljevstvo, tako da već dijelimo evroatlanske vrijednosti, saopštila je Medoks.

Ona ističe da je raduje izjava novoizabranog predsjednika Jakova Milatovića koji podržava članstvo Crne Gore u NATO.

- Mislim da je Milatović postavio pozitivan ton za sledeću Vladu, ukoliko bude pratila taj pravac koji je novi predsjednik dao. Ko god nastavi u Vladi taj pravac, imaćemo odličnu saradnju, kazala je Medoks.

Građani da odluče o Otvorenom Balkanu

Kaže da nema jasno izražene stavove o Otvorenom Balkanu, te da o tom pitanju mora da odluči Vlada i građani.

- Naredni izbori su odlična prilika za Vladu da da, ili ne da, podršku Otvorenom Balkanu. Možete direktno da pitate narod, i da oni odluče o tome, kazala je Medoks, i napomenula da je Crna Gora već dio Berlinskog procesa.

“Mislim da bi sa bilo kojom drugom inicijativom, Otvoreni Balkan ili slično morali da budemo pažljivi da ne ugrozimo Berlinski proces”, navela je Medoks.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
24. jul 2024 12:23