Карен Медокс / - KM
16/02/2022 u 18:25 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Медокс: Политички дијалог дјелотворнији од протеста

Одговорајаћи на питање у чему види рјешење и излаз из политичке кризе, Медокс је рекла да у демократским друштвима није неуобичајено видјети промјене у коалицијама, па чак ни изгласавање неповјерења

Тренутна политичка ситуација у Црној Гори није неуобичајена у демократским друштвима, те излаз из политичке кризе лежи управо у демократији, казала је британска амбасадорка у Црној Гори Карен Медокс у разговору за Нову М.

Медокс је нагласила, било да се формира мањинска влада или да се иде на пријевремене изборе – док год одлука представља вољу грађана, она је демократска.

Медокс је коментарисала и могуће протесте ДФ-а који најављују блокаду читаве Црне Горе уколико се Влада формира уз подршку Ђукановићевог ДПС-а и казала да су протести легитиман начин исказивања мишљења, али да би било много дјелотворније ако би се све партије укључиле у политички дијалог, умјесто што те политичке разлике износе на улицу

Одговорајаћи на питање у чему види рјешење и излаз из политичке кризе, Медокс је рекла да у демократским друштвима није неуобичајено видјети промјене у коалицијама, па чак ни изгласавање неповјерења.

Мислим да је важно, чак и похвално, напоменути да су чланови Владе и политичке странке слиједиле демократски пут током ове транзиције - казала је.

Сматра да ће рјешење ситуације бити управо у томе.

- Представници црногорског народа – посланици ће изабрати пут напријед. Они би могли изабрати да подрже нову Владу или би могли изабрати нове изборе. И једно и друго су демократска права. Све док вец́ина посланика гласа за било коју од понуђених опција - то представља вољу грађана -- казала је Медокс.

Британска амбасадорка истиче да је пут демократије увијек излаз. Коментарисала је  и могуће протесте ДФ-а који најављује блокаду читаве Црне Горе, уколико се Влада формира уз подршку Ђукановићевог ДПС-а.

- Формирање нове Владе - то је демократски. Подршка новим изборима – то је исто демократски. Протести – такође су демократско право. Све су то демократски начини којима се поштује воља грађана. Што се тиче протеста, иако је то легитиман начин исказивања мишљења, у крајњем, било би много дјелотворније ако би се све партије укључиле у политички дијалог, нашле области у којима могу сарађивати, умјесто што те политичке разлике износе на улицу - казала је она.

Мањинској Влади је, по дефиницији, потребна подршка других партија да би функционисала и била одржива, додала је.

Додала је и  да би била одржива, они морају бити у стању да се договоре са другим странкама о заједничким темељним принципима на самом почетку, тако да могу бити сигурни да имају подршку која им је потребна током дужег периода. За то ц́е бити потребан политички дијалог и компромис.

Не бих жељела да предвиђам да ли су странке овдје у Црној Гори спремне на дијалог и компромис, вјерујем да јесу: ако могу постићи компромис и дијалог, онда би та Влада могла бити одржива", казала је амбасадорка.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 19:05