Карен Медокс / - KAREN MEDOKS
09/03/2022 u 20:37 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Медокс: Пријетња Црној Гори као чланици НАТО-а била би ескалација рата

Подсјећа да Русију морамо држати одговорном за њене акције, док су санкције које су уведене, како је истакла, најстроже до сада

Црна Гора и Балкан нијесу у непосредној опасности на исти начин како је то била Украјина, а било каква пријетња НАТО чланици, каква је Црна Гора, била би велика ескалација постојећег рата, оцијенила је амбасадорка Велике Британије у Подгорици Карен Медокс.

Она је у емисији Фокус на Телевизији Црне Горе (ТВЦГ) казала да Црна Гора има право да буде будна и на опрезу, јер Русија представља пријетњу земљама у овом региону, нарочито у хибридном смислу.

 - Црна Гора је земља која је подложна утицајима изван граница. Најбоља одбрана је да се изгради отпорна држава са снажним институцијама, а под тим подразумијевам независне медије, активно цивилно друштво, полицију и судски систем, те функционалну Скупштине -  рекла је Медокс, преноси Портал РТЦГ.

Улазак Црне Горе у Европску унију (ЕУ) послао би снажну поруку везано за будућност земље и вриједности које друштво његује.

 - Али чак и без чланства у ЕУ Црна Гора може заштитити себе, јачањем владавине права, јачањем институцијама. Ни Уједињено Краљевство није у ЕУ, али имамо снажне институције - истакла је Медокс.

Говорећи о руско-украјинској кризи, Медокс каже како је инвазија Москве на Украјину "неиспровоциран напад на једну суверену земљу". Сматра како јаке санкције против Москве не заустављају агресију Русије на сусједну земљу.

Она је рекла и да санкције према Русији већ дају економске резултате.

 - Руска инвазија је неиспровоциран напад на суверену државу. Мисли мог народа су уз украјински народ који је показао снагу и храброст, упркос насилном кршењу њихових мирних живота -  казала је Медокс.

Подсјећа да Русију морамо држати одговорном за њене акције, док су санкције које су уведене, како је истакла, најстроже до сада.

 - Уз то урадили смо пуно да се Украјина припреми за своју одбрану. Обучили смо 22 хиљаде војника, обезбиједили смо 2.000 противтенковских ракета и обавезали се на помоћ од 400 милиона фунти - казала је Медокс.

Санкције, каже Медокс, већ остварују економски утицај.

 - То можемо да видимо у Русији, али нажалост, како построжавамо санкције, то не зауставља инвазију и још увијек видимо очегледна кршења љдских права, укључујући бомбардовање болница - казала је амбасадорка.

И Европа и свијет, како је рекла, уједињени су на начин који је без преседана кад је ријеч о осуди акција које спроводи руски предсједник Владимир Путин.

 - Црна Гора је као НАТО држава такође дјеловала у складу са одлукама НАТО савезника и ЕУ. Ваша влада је објавила врло брзо усаглашавање са санкцијама ЕУ, важно је да се оне адекватно имплементирају - рекла је Медокс.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 06:54