Карен Медокс / Карен Медокс - Карен Медокс
18/09/2021 u 18:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Медокс: Религију одвојити од државе, вјерска питања одвраћају пажњу од важнијих приоритета

Током годину дана рада нове Владе, свједоци смо и бројних неслагања у владајућој структури. Медокс одговара и да ли та неслагања могу водити ка новим изборима

Забрињавају тензије у црногорском друштву и та врста реторике подјела коју видимо на друштвеним мрежама, а односе се на суштински осјећај идентитета код људи и користе се за добијање политичких поена, помоћу средстава као што су дезинформације, каже у интервјуу за Нову М амбасадорка Велике Британије у Црној Гори Карен Медокс.

 - Тензије су овдје дубоко укоријењене и на њих утичу геополитички актери изван ваших граница. Биће тешко да ово ријешите сами. Али рјешавање мора започети унутрашњим напорима да се пронађу заједничке вриједности и изгради боља држава за све људе у Црној Гори - казала је Медокс.

Коментаришући дешавања на Цетињу током устоличења митрополита Јоаникија, поручује да је Влада обавезна да заштити право Српске православне цркве да одржи вјерски обред, као и да прихвати право људи на протест.

 - Насиље је, пак, незаконито. Појединци који су подстицали те инциденте или учествовали у истим требало би да буду позвани на одговорност -  поручује Медокс.

На питање како види улогу СПЦ у нашој земљи, Медокс вјерује да је најбољи начин да се гарантује слобода вјероисповијести (а то подразумијева и слободу да се не вјерује) да се религија одвоји од државе.

 - Важна улога коју религија може да одигра налази се у томе да људима пружи осјећај заједништва, да повеже људе да се међусобно подржавају и да им пружи оквир вриједности. То важи за све вјерске заједнице – што подразумијева и Српску православну цркву. Странке свих политичких опција у овој земљи у великој мјери се фокусирају на вјерска питања, а мој лични став је да им то одвраћа пажњу од важнијих приоритета. И подиже тензије - истиче Медокс.

Током годину дана рада нове Владе, свједоци смо и бројних неслагања у владајућој структури. Медокс одговара и да ли та неслагања могу водити ка новим изборима.

 - Нормално је да се коалициона влада не слаже око неких ствари. Међутим, коалициони партнери морају бити у стању да се сагласе око питања која су заиста важна. У супротном, морају бити у стању да пронађу компромис како би могли да остваре напредак када су у питању приоритети њихових политика - истиче Медокс

Дијалог је, поручује, увијек могућ.

 - Једини начин да се иде даље јесте да разумијемо разлоге за забринутост и ставове једни других и да пронађемо заједничке вриједности које чак и ове веома различите групе дијеле. Ово се једино може догодити кроз дијалог између различитих група и спремност да се изгради заједничка будућност гдје више људи може да има осјећај припадности -  казала је она.

Када су у питању преговори Црне Горе са ЕУ, предстоји нам још много посла у смислу испуњавања критеријума за приступање у важним областима које ће донијети стварну корист њеном народу, поручује амбасадорка Медокс.

 - Неке од ових области, у које спадају и реформе правосуђа и полиције, укључују промјене у систему од којег моћне криминалне групе имају користи, па није изненађујуће што се тешко и споро спроводе. Вјерујем да је ЕУ и даље отворена за проширење за државе које испуњавају њихове стандарде и дијеле европске вриједности - закључила је Медокс.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 21:59