Карен Медокс / - KM
03/11/2021 u 22:13 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Медокс: Сарадња може зависити од евентуалних промjена у Влади

Партиjе треба да нађу консензус, рjешење jе политички диjалог. Резолуциjа о Сребреници показуjе да jе могуће да се партиjе окупе око неке теме и усагласе, казала jе британска амбасадорка

Сарадња са Црном Гором се заснива на заjедничким вриjедностима и интересима. Ако се састав Владе промиjени, а промиjене се вриjедности и интереси, то би могло утицати на то колико би била ширина наше сарадње, казала jе британска амбасадорка у Црноj Гори Карен Медокс, у емисиjи "Фокус" на Телевизиjи Црне Горе (ТВЦГ)., на питање да ли подржава улазак лидера Демократског фронта у Владу, пише портал РТЦГ.

Она jе казала да jе важно да Влада може да функционише уз подршку коалиционих партнера, посебно у контесту реформи коjе су неопходне Црноj Гори.

- Унутрашњи разговори коjи се воде су управо на фону те намjере и прилика постоjе - казала jе Медокс и додала да уколико већина посланика жели нове изборе, онда jе то индикациjа шта жели бирачко тиjело.

Истакла jе да jе много тога потребно урадити на путу ка ЕУ.

- Црна Гора jе постало политички динамичко друштво. Показали сте да се политичка моћ може промиjенити, али jе евидентно да сте ушли у нову политичку еру, гдjе имате броjна мишљења унутар владаjуће коалициjе. Политички субjети самим тим постаjу одговорниjи jер мораjу импресионирати гласаче - рекла jе Медокс.

Када jе риjеч о опозициjи, казала jе да свакодневно види како преиспитуjе одлуке и намjере владаjуће коалициjе и да jе управо то задатак опозиционих партиjа.

- То ме подсjећа на политичку ситуациjу коjу можете видjети у Уjедињеном краљевству и у свакоj другоj демократскоj држави. У Великоj Британиjи постоjе примjери, а то бих вољела да видим и овдjе, гдjе се позициjа и опозициjа приближаваjу jедни другима, сарађуjу и дискутуjу о важном питањима. То jе потребно видjети и у Црноj Гори, дискусиjу и гласање о стварима коjе ће Црну Гору погурати наприjед, као што су реформе и приступање Евроспкоj униjи - навела jе британска амбасадорка.

Навела jе да jе евидента поларизациjа друштва, као и поларизациjа у домену политике.

- Штета што jе тако. Земља пролази кроз период транзициjе, политичких промjена гдjе чуjемо броjна мишљења у Скупштини и свакодневноj политици. Потребно jе неко вриjеме да такав систем постане приjемчив и, тако рећи, нормалан, у свакодневном дискурсу - рекла jе Медокс.

Истакла jе да jе тешко доћи до договора када се има више различитих мишљења, али да не треба одустаjати.

- Партиjе треба да нађу консензус. Рjешење jе политички диjалог. Резолуциjа о Сребреници показуjе да jе могуће да се партиjе окупе око неке теме и усагласе - казала jе британска амбасадорка.

Она jе поручила да политичке партиjе не треба да се плаше да ће изгедати слабо ако превазиђу одређене политичке и партиjске принципе и да ће политичатри коjи управо превазиђу те подjеле бити атрактивниjи бирачком тиjелу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 18:26