Карен Медокс
04/01/2022 u 13:34 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Медокс: У Црноj Гори не постоjи велика лидерска разноврсност

Политика и друштво у Црноj Гори су подиjељени, а компромис и диjалог су управо оно што jоj jе сада потребно. Jа искрено вjеруjем да бисмо, са више жена на позициjама моћи, имали хармоничниjе друштво, поручила jе Медокс

У Црноj Гори не постоjи велика лидерска разноврсност унутар владе и опозициjе, па нема довољно изгледа да ће одговорити на потребе разноврсних група грађана и разумjети њихова гледишта, оциjенила jе британска амбасадорка у Црноj Гори Карен Медокс.

Она jе, коментаришући налазе студиjе Вестминстерске фондациjе за демократиjу да 67 одсто жена у Црноj Гори не види себе у политици, навела да разлог може бити у томе што постоjи jако мало жена на водећим позициjама у тоj бранши.

“Стога, има врло мало женских узора. Важно jе да повећамо видљивост жена на утицаjним позициjама, тако да младе дjевоjке могу тежити да достигну исто”, рекла jе Медокс агенциjи МИНА.

Она jе истакла да, када су жене укључене у рjешавање конфликтних ситуациjа, већа jе вjероватноћа да ће се постићи компромис и бољи исходи.

“Политика и друштво у Црноj Гори су подиjељени, а компромис и диjалог су управо оно што jоj jе сада потребно. Jа искрено вjеруjем да бисмо, са више жена на позициjама моћи, имали хармоничниjе друштво”, поручила jе Медокс.

Она jе навела да су влада и опозициjа jасно исказале своjу подршку приступању Европскоj униjи (ЕУ).

Према риjечима Медокс, из тог разлога треба да постоjи довољно заjедничке основе за странке да заjеднички дjелуjу и гласаjу за доношење реформи коjе су потребне, што, како jе рекла, може захтиjевати одређени компромис.

“Видjели смо новости о странкама у Скупштини коjе су покренуле диjалог да договоре заjедничке принципе како би подржале jедна другу. Али, било би дивно видjети странке у влади и опозициjи да заjедно раде у Скупштини, упркос њиховим политичким разликама”, сматра Медокс.

Тијесна сарадња Црне Горе и Велике Британије

Медокс jе навела да Црна Гора и Велика Британиjа тиjесно сарађуjу и подржаваjу jедна другу у обавезама обучавања за НАТО и диjеле информациjе за суочавање са тешким и организованим криминалом.

Како jе казала, таква вањска политика црногорске владе и гласање у Уjедињеним нациjама jе у великоj мjери у складу са политиком Велике Британиjе.

“Ако се некада не бисмо усагласили, имамо jасне и искрене канале комуникациjе путем коjих можемо истаћи своjе забринутости. Стога, у пракси, сматрам да jош имамо броjне заjедничке интересе и вриjедности”, поручила jе Медокс.

Она jе подсjетила да jе Британска амбасада радила са невладиним организациjама на изради препорука за изборну реформу, на основу запажања са претходних избора, државних и локалних.

Према риjечима Медокс, Државна изборна комисиjа и Скупштина имаjу ресурсе и информациjе коjе су им потребне да спроводе те реформе, као и да осигураjу да демократски процес буде снажан колико год jе то могуће.

“Реформе можда неће бити моменталне – оне ће обухватати консултациjе и своj пун процес. Али, што се приjе започну, то боље”, истакла jе Медокс.

Она jе поручила како вjеруjе да jе ЕУ искрена у погледу жеље да види Западни Балкан унутар Униjе.

“Имаjу високе стандарде, а то jе с добрим разлогом. Критериjуми за приступање су jасни и обjективни, па вjеруjем да ће ЕУ примити државе коjе испуне те критериjуме”, закључила jе Медокс.

Она jе оциjенила да се у црногорскоj политици тренутно чуjу разни гласови, додаjући да jе на снази политички динамично окружење.

“Добро jе да постоjи разноврсно друштво и броjни гласови. Вjеруjем да проблем постоjи онда када гласови долазе из извора коjи су понекад изван граница Црне Горе, коjи настоjе да изазову нестабилност и разjедињеност”, рекла jе Медокс.

Она jе оциjенила да jе у Црноj Гори много дезинформациjа, као и да понекад рационални гласови ниjесу довољно снажни.

“Црноj Гори су потребни добри новинари, добри регулатори и образовни систем коjи развиjа медиjску писменост код своjих грађана”, казала jе Медокс.

Она jе поручила да jе у интересу владе и опозициjе да промовишу jединство и инклузиjу у Црноj Гори.

“Људи у Црноj Гори могу бити прилично разноврсног пориjекла, али они су и даље грађани Црне Горе. За сваког лидера важно jе да влада у корист свих грађана, а не само бирачког тиjела коjе му jе дало власт”, рекла jе Медокс.

Она jе поручила да постоjи много тога што би влада и опозициjа могле урадити, попут започињања диjалога са осталим странкама и групама у друштву, и показивања да могу заступати интересе свих у Црноj Гори.

На питање шта би била њена општа оцjена у вези са политичким диjалогом у Црноj Гори, она jе одговорила да постоjи превише поноса, а недовољно компромиса.

“Мада то jе вjероватно примjењиво на политику свуда, широм свиjета”, додала jе Медокс.

Она jе поручила да ће Велика Британиjа сарађивати са Црном Гором на политикама и тамо гдjе постоjе заjеднички циљеви и вриjедности.

“Садашња влада jе заиста изjавила да jе посвећена евроатлантским вриjедностима. Jа сам, пак, наjвише заинтересована за оно што се догађа у пракси, приjе него за оно што влада изjави или што други људи о њоj кажу”, рекла jе Медокс.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 23:43