Зоран Микић / - УРА
15/04/2022 u 11:53 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Микић: Мањинска влада имаће 18 или 20 ресора

Он је казао да се процес око формирања мањинске владе неоправдано одужио, и да су имали све предуслове да се посао заврши много раније

Мањинска влада имаће 18 или 20 ресора, казао је извршни директор Грађанког покрета (ГП) УРА Зоран Микић, додајући да је процес формирања владе готово завршен и да је остало да се усагласе технички детаљи који се односе на Споразум о програмским и политичким приоритетима.

Микић је, у емисији Линк на Радију Црне Горе, рекао да би формирање мањинске владе, да је зависило од њих, завршили много раније.

Он је казао да се процес око формирања мањинске владе неоправдано одужио, и да су имали све предуслове да се посао заврши много раније.

Процес се, како је навео Микић, одужио не само због унутрашњих политичких прилика, већ и због глобалних збивања, попут руске агресије на Украјину.

Микић је рекао да је врло вјероватно да ће Социјалдемократска партија бити дио мањинске владе, и да су захтијевали додатно вријеме да се усагласе ставови између СДП-а, с једне стране, и потписника Меморандума о политичкој сарадњи са друге.

- Ту мислим на Социјалистичку народну партију, мањинске партије и ГП УРА. Сад смо привели тај процес крају. И локални избори су утицали да изгубимо неколико седмица јер се фокус јавности усмјеравао на њих, казао је Микић.

Према његовим ријечима,структура саме владе је мање-више договорена.

- Договорени су субјекти који ће највјероватније чинити ту владу. Остали су технички детаљи о политичким и програмским приоритетима владе. То су врло важна питања, навео је Микић, преноси портал РТЦГ.

Кад је ријеч о структури владе, Микић је казао да је непознаница да ли ће влада имати 18 или 20 ресора.

- То је условљено самим финишем политичких преговора. Влада ће највјероватније имати три потпредсједника, сваки потпредсједник ће везати за себе један ресор. Имаћемо тако неке праксе које смо раније имали, само је остало да видимо хоћемо ли имати 18 или 20 ресора, појаснио је Микић.

Он је рекао да је рано говорити о именима за министарске позиције, јер све мора проћи партијске органе.

- Оставио бих то мандатару кад се све склопи да он обавијести јавност ко ће персонално чинити владу. У овом тренутку је извјесно да ће СДП-у припасти ресору вањских послова и одбране, истакао је Микић.

Говорећи о кључним фокусима мањинске владе, Микић је навео четири.

- Један од кључних је деблокада судског и правосудног суда. Други приоритети су борба против корупције и криминала, много је важно да убрзамо европске интеграције, те спровођење економских реформи, казао је он.

На наводе бивших партнера из власти да им не иде добро у преговорима, и да би мандатар Дритан Абазовић требало да врати мандат, Микић је рекао да су политички субјекти с којима је УРА чинила парламентарну већину најмање позвани да било коме дијеле било какве лекције.

Он је казао да ће питања попут Темељног уговора са Српском православном црквом, пописа становништва и регионалних иницијатива, која су важна СНП-у, бити третирана у периоду трајања мањинске владе.

Он је рекао да би, ако би се процес формирања мањинске владе завршио неуспјехом, “свакако имали изборе”.

Микић је казао да је вријеме и за свеобухватну изборну реформу, и да се дефинише норма да сви избори, макар локални, буду у једном дану.

- Избори у овом тренутку на политичкој сцени не би промијенили ништа, јер исти ови субјекти који се сада договарају или су се договарали, послије тих избора би морали да сједну. Ми немамо појаву нових политичких субјеката, нити знак да би се послије избора промијениле околности у Црној Гори, сматра Микић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 21:09