/ foto: lazar ružić
21/09/2022 u 14:44 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Milačić: Đukanović brutalno pogazio Ustav prekinuvši konsultacije

Ustav u članu 95 propisuje nadležnost predsjednika da “predlaže Skupštini: mandatara za sastav Vlade, nakon obavljenog razgovora sa predstavnicima političkih partija zastupljenih u Skupštini, naveo je on

Predsjednik Prave Crne Gore, Marko Milačić, saopštio je da je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović "najbrutalnije je povrijedio Ustav Crne Gore i svoje propisane nadležnosti jer je bez sprovedenih konsultacija sa predstavnicima svih parlamentarnih partija podnio predlog za skraćenje mandata Skupštini Crne Gore".

- Naime, Ustav Crne Gore u članu 95 propisuje nadležnost predsjednika Crne Gore da “predlaže Skupštini: mandatara za sastav Vlade, nakon obavljenog razgovora sa predstavnicima političkih partija zastupljenih u Skupštini”.  Pomenutom tačkom 5 stava ovog člana Ustava jasno je dakle propisano da predsjednik Crne Gore nakon obavljenih razgovora sa predstavnicima političkih partija zastupljenih u Skupštini, dakle svih partija, Skupštini Crne Gore predlaže mandatara za sastav Vlade. Suprotno propisanom, predsjednik Đukanović je održao razgovore i konsultacije samo sa dijelom predstavnika političkih partija u Skupštini, a na razgovor nije pozvao predstavnike parlamentarnih partija Demosa, Prave Crne Gore, Ujedinjene Crne Gore, Civisa. Suvišno je dodati da je među predstavnicima ovih partija i gospodin Miodrag Lekić, predsjednik DEMOS-a koji je dobio podršku skupštinske većine za mandatara 44. Vlade Crne Gore- naveo je Milačić.

Poručuje: "Na bazi ovako nesprovedene Ustavne nadležnosti predsjednika države Đukanović je uputio predlog da se Skupštini Crne Gore skrati mandat, u kom je naveo da ga održane konsultacije nisu ubijedile „da postoji parlamentarna većina koja bi bila u stanju da formira Vladu koja bi ponudila rješenje veoma teških problema na finansijskom, ekonomskom, pravnom, institucionalnom i političkom planu“, u kom je takođe naveo da je obavio konsultacije sa predstavnicima DPS-a, SDP-a, SD-a, Bošnjačke stranke, Albanske alternative, Force, Demokratske unije Albanaca, Demokratske partije i Liberalne partije".

- Naveo je i da se pozivu na konsultacije nisu odazvali predstavnici DF-a, Demokrata, SNP-a i URE. Dakle, Đukanović je iz konsultacija i razgovora, suprotno članu 95 stav 1 tačka 5 Ustava Crne Gore, isključio više parlamentarnih partija, koje nije ni pozvao, čije mišljenje nije želio da čuje, među kojima je i predstavnik partije koji je dobio podršku skupštinske većine za sastav nove Vlade, pa je najočiglednijom zloupotrebom svojih nadležnosti. Ne zaboravimo da je Đukanović i pismom od strane predsjendnika DF-a Andrije Mandića obaviješten da je parlamentarna većina od 41 poslanika dala jasnu podršku da mandatar za sastav nove Vlade bude Miodrag Lekić, odbio da Miodragu Lekiću da mandat za sastav Vlade. Na bazi tako, svojevoljno i politički motivisano, formiranog mišljenja i bez do kraja sprovedenih konsultacija i razgovora sa svim predstavnicima parlamentarnih partija, koje je prekinuo, bez za to ustavnog utemeljenja podnio je predlog za skraćenje mandata Skupštini Crne Gore- naveo je, pored ostalog,  Milačić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 10:36