/ - Марко Милачић
17/09/2021 u 11:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Милачић поднио кривичну против Зорана Лазовића за стварање криминалне организациjе

Милачић jе поднио кривичну због тога што jе Лазовић на конференциjи за штампу изjавио jе да нема потребе да се страхуjе од присуства српских држављана Вељка Беливука и Марка Миљковића у Црноj Гори

Предсjедник Праве Црне Горе и посланик у Скупштини Црне Горе Марко Милачић поднио jе данас Специjалном државном тужилаштву кривичну приjаву против Зорана Лазовића, некадашњег помоћника директора Управе полициjе за Сектор за борбу против организованог криминала и корупциjе због основане сумње да jе извршио кривично дjело Стварање криминалне организациjе из члана 401а Кривичног законика, саопштено је из Праве Црне Горе.

Милачић jе поднио кривичну због тога што jе дана 28.01.2021. године, Зоран Лазовић као помоћник директора Управе полициjе за Сектор за борбу против организованог криминала и корупциjе, на конференциjи за штампу изjавио jе да нема потребе да се страхуjе од присуства српских држављана Вељка Беливука и Марка Миљковића у Црноj Гори.

Он jе такође изjавио: „Истог момента када смо сазнали да су дошли у Црну Гору, ми смо све урадили, довели њих и њихове домаћине у ОБ Котор, обавили информативне разговоре, тражили да нам кажу разлоге доласка. Ако ниjесу неприjатељи Црне Горе, нема потребе да од било кога страхуjемо. Беливук и Миљковић ће бити под присмотром Сектора за борбу против криминала 24 сата и наравно да ћемо их у сваком покушаjу спровођења криминалне активности сприjечити.“

Дана 18. августа 2021. године Специjално државно тужилаштво саопштило jе да jе Управа полициjе подниjела кривичну приjаву против Вељка Беливука, Марка Миљковића, J.Н. и Ж.Р. због сумње да су убили Баране Дамира Хоџића и Адиса Спахића. Из СДТ jе саопштено да се Вељко Беливук и НН лице сумњиче да су у другоj половини 2020. године формирали криминалну организациjу коjа за циљ има вршење кривичних дjела за коjа се по закону може изрећи казна затвора у траjању од четири године или тежа казна, ради стицања незаконите добити и моћи. Такође jе саопштено да jе дjеловање криминалне организациjе планирано на дуже вриjеме уз примjену тачно одређених правила и унутрашње контроле и дисциплине, а сваки члан jе имао унаприjед одређен задатак и улогу, као и да jе у дjеловању криминалне организациjе планирана примjена застрашивања и насиља. Наведено jе и да jе Вељко Беливук, као организатор, у циљу реализациjе криминалног плана и вршења неодређеног броjа кривичних дjела убиство (из чл. 143 КЗЦГ), тешко убиство (из чл. 144 КЗЦГ), отмица (из чл. 164 КЗЦГ), за себе одредио да планира извршење кривичних дjела, даjе упутства и наредбе члановима криминалне организациjе у правцу извршења кривичних дjела, да сам извршава кривична дjела због коjих jе криминална организациjа формирана, док jе за сада НН организатор за себе одредио да одређуjе особе коjе треба убити.

У саопштењу СДТ-а наведено jе и да су осумњичени Вељко Беливук, Марко Миљковић и J.Н. по претходном договору дана 14.10.2020. године, у Даниловграду заjедно лишили живота Дамира Ходжића и Адиса Спахића, у чему им jе са умишљаjем у извршењу кривичног дjела тешко убиство (из чл. 144 КЗЦГ) помогао осумњичени Ж.Р.

Дана 26.08.2021. године СДТ Миливоjе Катнић jе саопштио да jе одлуку о укидању забране уласка у Црну Гору Вељку Беливуку и Марку Миљковићу донио бивши менаджмент Управе полициjе, а да jе забрана уласка укинута 28.12.2021. године.

Када се конкретна саопштења о основаноj сумњи у извршење неколико тешких кривичних дjела од стране Вељка Беливука и Марка Миљковића, али и неколико других лица доведу у везу са саопштењем Зорана Лазовића, коjи jе учествовао у укидању забране њиховог уласка у Црну Гору, jасно jе да су његови наводи од 28.01.2021. године, да нема потребе да се страхуjе од присуства српских држављана Вељка Беливука и Марка Миљковића у Црноj Гори нетачни и плански изречени у циљу омогућавања њиховог уласка у Црну Гору ради криминалне дjелатности и вршења кривичних дjела, а да jе Зоран Лазовић због функциjе коjу jе обављао морао имати jасна сазнања да се ради о лицима коjа су вршила и коjа ће вршити кривична дjела на териториjи Црне Горе.

На оваj начин, Зоран Лазовић jе створио основану сумњу да jе извршио кривично дjело Стварање криминалне организациjе из члана 401а Кривичног законика, као припадник криминалне организациjе коjи jе омогућио извршавање кривичних дjела ове организациjе на териториjи Црне Горе.

На основу свега наведеног Милачић jе предложио да Зорана Лазовића Тужилаштво лиши слободе због наведеног кривичног дjела, одреди му задржавање по притворском основу из члана 175 став 1 тачке 2 и 3 Законика о кривичном поступку, а из ових притворских основа предложи судиjи за истрагу одређивање притвора.

Права Црна Гора позива колеге из парламентарне већине на спуштање тензиjа и закопавања ратних сjекира, како би се одлучно и конкретно посветили борби против организованог криминала и корупциjе и позивамо све на хитно формирање Тужилачког савjета што jе приоритет у демонтажи дубоко криминализованог бившег режима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 08:05