/ - Марко Милачић
19/10/2021 u 11:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Милачић посланицима већине: Подигнимо 41 руку за слободно тужилаштво

Колеге, борба против организованог криминала и корупције предуслов је истинског успјеха наше заједничке борбе у циљу демократизације, сматра Милачић

Предсједник Праве Црне Горе и посланик у Скупштини Црне Горе Марко Милачић упутио је данас свим посланицима парламентарне већине писмо поводом изгласавања Тужилачког савјета у којем позива да се што прије нађе компромис око Тужилаштва.

Писмо Милачића преносимо интегрално:

- Колеге, борба против организованог криминала и корупције предуслов је истинског успјеха наше заједничке борбе у циљу демократизације Црне Горе. Након три деценије дубоко криминализованог режима заједничким снагама кренули смо у обнову и оздрављење руиниране земље, економски девастиране, социјално осиромашене, еколошки погажене, друштвено подијељене, огрезле у организованом криминалу са епицентром у врху бивше власти. Упркос нашим бројним разликама смогли смо снаге и зарад грађана и Црне Горе закорачили заједно у овај изазовни историјски процес ослобађања државе и враћања њеног деценијама гаженог достојанства. Упркос различитостима правилно смо разумјели шта народ тражи од нас: да се окупимо око оних ствари око којих исто или слично мислимо и да на бази тога дамо максимум у корист свеопштег интереса.

Једна од тих тема јесте борба против организованог криминала. Сви ми, четрдесет један, дубоко вјерујем, желимо снажан обрачун против криминалне хоботнице која је ушла у све поре нашег друштва, снажно генерисана дјеловањем Предсједника Црне Горе и лидера ДПС-а Мила Ђукановића, који је од Црне Горе стварао сигурно острво и чвориште, не само црногорског, него и, ових дана бјелодано видимо, регионалног криминала. Ко зна колико је само беливука овуда „прошетало“ у вријеме Ђукановићеве владавине. Ко зна колико је само милона и милијарди проциркулисало тајним каналима. Ко зна колико наркотика прошверцовано. Ко зна колико оружја прокријумчарено. Од одговора на ова и слична питања зависи будућност Црне Горе. Одговоре на ова питања по Уставу Црне Горе не даје Влада, него правосудни апарат, на првом мјесту Тужилаштво.

Колеге, да ли има било шта важније од одмотавања поменутог клупка? Да ли има било шта што уноси већи страх организованом криминалу, који пријети безбједности свих грађана, до управо ослобађања Тужилаштва које треба да напокон започне одсудну демократску борбу са мафијом? Да ли нам је нешто важније од овога? Процес реконструкције Владе је почео. Како ће тећи зависи од нас 41. Када је већ тако, када смо, скупа са Премијером, ушли у тај процес, зашто и дана чекамо да започнемо, да окончамо овај, дубоко вјерујем, далеко важнији процес, а то је бескомпромисни обрачун са организованим криминалом. Црна Гора је правду предуго чекала. Роптала под притиском врховног клана и његових подизвођача на терену, мучила се и борила, гажена и окрвављена, док јој прошлог августа нисмо вратили наду и вјеру, док јој, и свим њеним грађанима, нисмо тада обећали да ћемо покидати ланце криминала који су је заробили.

Колеге, за овај обрачун потребни смо само ми, наша четрдесет једна рука, само да их подигнемо и тог трена, тог историјског тренутка, истог тог тренутка, почеће оно што деценијама чекамо, кренуће да падају ланци са наше Црне Горе, грађани ће осјетити снагу, наше потомство понос, а криминал највећи страх. Позивам вас да најхитније, прије свега осталог и упркос свему осталом, дођемо до компромиса, промијенимо Тужилаштво и сложно, снажно и одговорно испишемо историју слободе- навео је Милачић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 20:21