Марко Милачић / - фото: Права Црна Гора
03/05/2022 u 14:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Милачић: Расвјетљавање убиства Душка Јовановића мора бити један од приоритета у раду новог тужилаштва

Новинарство је у Црној Гори још од убиства Душка Јовановића, чији случај ни дан данас није расвијетљен, заробљено у великој мјери, казао је Милачић

У име Праве Црне Горе и своје лично име честитам свјетски Дан слободе медија, поручио је лидер Праве Црне Горе Марко Милачић

- Новинарство је у Црној Гори још од убиства Душка Јовановића, чији случај ни дан данас није расвијетљен, заробљено у великој мјери. Уз питања ко је убио Душка Јовановића? Ко је покушао убиство новинарке Оливере Лакић? Ко пријети и поставља експлозивне направе новинарима, поставља се и суштинско питање ко држи монопол над медијима и слободом говора у Црној Гори? Одговор на ова питања мора бити императив у раду новог Тужилаштва. Расвјетљавање убиства Душка Јовановића мора бити један од приоритета у раду новог Тужилаштва - истакао је Милачић.

Како је казао, према Свјетском индексу слободе медија Црна Гора се налазила на 104 мјесту и била најгоре рангирана од свих земаља у региону.

- Упркос и даље јаком притиску и монополу одређених структура над медијским кућама у Црној Гори, Права Црна Гора је, скупа са низом организација које се баве медијима, измјеном Кривичног Законика успјела да се избори за бољу кривично-правну заштиту новинара. Према тренутним подацима Свјетског индекса слободе медија Црна Гора је остварила напредак у овој области и са 104 мјеста заузела  63 мјесто - истакао је Милачић.

Он је напоменуо да су измјенама Кривичног законика које је иницирала Права Црна Гора у сарадњи са још девет медијских организација прописани квалификовани облици кривичних дјела угрожавање сигурности, тешко убиство, тешка тјелесна повреда и принуда када се изврше према особи која обавља посао јавног информисања, у вези обављања тог посла.

- И поред евидентних промјена, медији у Црној Гори нису слободни у пуној мјери, а истинитост извјештавања је неријетко упитна. Тренутна политичка криза намеће потребу истинитог и слободног извјештавања грађана. Свјесни значаја и улоге коју медији имају у савременом друштву даћемо пуни допринос да се медији у Црној Гори потпуно ослободе. Једино слободни медији могу бити гарант слободног друштва - закључио је Милачић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 01:25