Марко Милачић / - Права ЦГ
21/02/2022 u 12:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Милачић у писму Булајићу: Онемогућите издају и доведите до избора

С обзиром да рад Скупштине улази у редовно прољећње засједање од 1. марта до краја јула, то је заказивање сједнице пренијето искључиво на Вас као вршиоца дужности предсједника Скупштине, наводи Милачић у писму

Посланик Праве Црне Горе Марко Милачић предао је данас званично писмо вршиоцу дужности предсједника Скупштине господину Страхињи Булајићу, поводом питања заказивања сједнице прољећњег засједања Скупштине Црне Горе.

Милачићево писмо Булајићу преносимо у цјелости:

„Поштовани господине Булајићу,

Обраћам Вам се поводом свеукупне институционалне и друштвено-политичке кризе која је створена рушењем Владе Црне Горе и предсједника Скупштине Црне Горе.

Поред свега тога, и даље макар формално, није створена нова парламентарна већина од оне која је изгласала срушену Владу и предсједника Скупштине. Без обзира на то, ГП УРА и СНП најављују формирање нове владе са ДПС-ом и његовим коалиционим партнерима. Међутим, ни УРА ни СНП нису прогласили политичку коалицију са ДПС-ом већ и даље формално стоје у политичкој коалицији већине формиране након избора 30. августа.

С обзиром да рад Скупштине улази у редовно прољећње засједање од 1. марта до краја јула, то је заказивање сједнице пренијето искључиво на Вас као вршиоца дужности предсједника Скупштине.

Како је Пословником прописано да се предсједник Скупштине у случају разрјешења претходног бира на првој сљедећој сједници, а да је очигледно тема исте сједнице коју би Ви заказали и избор нове владе гласовима опозиције на челу са ДПС-ом који макар формално, не учествује у коалицији скупштинске већине, то нема легитимног оправдања за заказивање прве сједнице у прољећњем засједању у овом тренутку.

Наиме, досадашња пракса овог скупштинског сазива, а која произилази из добре парламентарне праксе у другим развијеним парламентарним демократијама, била је да се сједнице не заказују све док политичка коалиција парламентарне већине не постигне сагласност. Тако је Алекса Бечић на мјесту предсједника Скупштине више пута легитимно одлагао сједнице Скупштине у различитим временским размацима, а конкретно док је трајао бојкот ДФ-а одлагање је трајало више мјесеци, док ДФ није дао сагласност.

Уважени колега Булајићу, подсјећам Вас да ни УРА, ни СНП до сада, макар формално, нису прогласили политичку коалицију са ДПС-ом и опозицијом, без обзира што су водили сличну политику задњих неколико мјесеци која је резултирала рушењем Владе и разрјешењем предсједника Скупштине, а то значи да је за заказивање сједнице Скупштине потребна сагласност свих 41 посланика конституената политичке коалиције владајуће већине.

Уколико УРА и СНП и формално прогласе коалицију са ДПС-ом и опозицијом, то би нас натјерало на посебно разматрање ових чињеница, али код постојећих услова не постоје легитимни разлози за заказивање сједнице.

Господине Булајићу, позивам Вас као једног од најчеститијих људи црногорског парламента и освједоченог борца за демократију и смјену ДПС-а, да својим одлагањем сједнице Скупштине у циљу постизања договора већине од 41 посланика, формиране након 30.августа, кључно допринесете борби против издаје изборне воље грађана и да директно спријечите такву издају.

Наиме, пошто је рок за одређивање мандатара од 30 дана започет рушењем Владе и да он ускоро истиче, а да је рок од 90 дана за састављање нове Владе краћи од трајања прољећњег засиједања Скупштине (око 150 дана), то би легитимно одлагање сједнице у одговарајућем року водило директно у заказивање ванредних парламентарних избора, уколико се у том року не би постигао бољи договор већине од 41 посланика 30. августа.

Свима је јасно да је идеја политичких снага које у Скупштини руководе издајом воље грађана била да у кратком року не само сруше бившег предсједника Скупштине Алексу Бечића, већ да на његово мјесто доведу предсједника Скупштине који ће својим радом омогућити спровођење издаје изборне воље, и да је Ваше предсједавање у овом тренутку, односно неизвјесност заказивања сједнице која је у Вашој инокосној надлежности, кључни проблем тог плана.

Колега Булајићу, обраћам Вам се са много већим и искренијим уважавањем него посланици ДПС-а, опозиције, али и неких из редова парламентарне већине, који се ових дана утркују у позивању на Вашу човјечност и професионалност, и у овом најискренијем обраћању Вас молим да будете један од главних стубова одбране изборне воље грађана и заједно са свима нама непремостива барикада плану Мила Ђукановића и његових, како каже, партнера у редовима парламентарне већине, за рушење величанствене побједе 30. августа.“

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 07:12