Милан Кнежевић
29/08/2021 u 16:46 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Милан Кнежевић лауреат награде Велика Грамата

Досад је објавио шест књига поезије: „Депонија снова“ (2007), „Авлија бивших“ (2011), „Дневник ситних грехова“ (2014), „Електронска идентификација бирача“ (2016), „Нијеми дијалози“ (2017) и „Робијашки рефрени“ (2020).

Награда Књижевног друштва Косова и Метохије за 2021. годину, „Велика Грамата“, највеће признање за књижевно стваралаштво, очување српског језика и културе, које то Друштво већ традиционално додјељује угледним ствараоцима српског говорног подручја, додијељена је Милану Кнежевићу, саопштено је из Демократског фронта ДФ.

Кнежевић, иначе, професор српског језика и књижевности, нашој културној јавности се као пјесник први пут представио 1997. године кад је проглашен за најбољег младог пјесника у избору Радија Црне Горе и Библиотеке „Радосав Лјумовић“, потом је заступљен у двијема колективним збиркама младих пјесника, „Дан послије будућности“ (1999) и „Предио у праскозорје“ (2008), као и у антологији аутора са простора бивше СФРЈ и антологији црногорске поезије.

Досад је објавио шест књига поезије: „Депонија снова“ (2007), „Авлија бивших“ (2011), „Дневник ситних грехова“ (2014), „Електронска идентификација бирача“ (2016), „Нијеми дијалози“ (2017) и „Робијашки рефрени“ (2020).

-У „Робијашким рефренима“ Кнежевић се представио новим пјесмама у више циклуса као ангажовани пјесник, који препознаје аберације савременог отуђеног друштва, али се исказао и као префињени лирик, и тзв. „поета доцтус“. У истој књизи Кнежевић је сачинио ретроспективу, избор најбољих пјесама из својих претходних пет збирки представивши се као пјесник заокружене поетике, богатства поетских визија и виђења актуелне стварности. Недавно је објавио свој роман првјенац, „Обала Несанице“, који засигурно представља и сам врх његовог досадашњег стваралаштва, при чему је маниром озбиљних прозних стваралаца описао историјат имагинарне афричке државице, Обале Несанице, уз гротескне слике успона и пада Великог народног вође, највећег сина црначке домовине. Кнежевић је притом на импресиван начин понудио читалачкој публици мноштво метафора и асоцијација, везаних за синдром свих свјетских диктаторских режима, и ментални шаблон диктатора са свих меридијана, при чему је сачинио и роман богате жанровске различитости, од историјског до љубавног и, наглашено, психолошког романа- наведено је у саопштењу.

Предсједник КДКиМ, књижевник Новица Соврлић, већ је честитао Кнежевићу на признању, уз најаву да ће начин, мјесто и датум уручења награде бити накнадно одређени.

-И у свјетлу додијељене „Велике Грамате“, за очекивати је да ће књижевно стваралаштво Кнежевића, које је досад редовно бивало у сјенци његовог политичког ангажмана, бити праведније и шире вредновано- наводе из ДФ-а

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
04. jul 2022 15:46