Milatović sa Šolcom / - SLUžBA ZA INFORMISANJE PREDSJEDNIKA CRNE GORE
01/06/2023 u 20:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Milatović: Crna Gora danas napravila korak naprijed ka punopravnom članstvu u EU

Vrlo je važno i veliko je zadovoljstvo učestvovati na drugom po redu Samitu Evopske političke zajednice koji se upravo odvija u Kišnjevu, izjavio je predsjednik Jakov Milatović

Predsjednik Jakov Milatović je kazao da je riječ o najbrojnijem okupljanju evropskih lidera gdje se diskutovalo o brojnim izazovima sa kojima se suočava evropski kontinent.

– Čini mi se da po utiscima i reakcijama koje sam dobio u brojnim susretima sa evropskim liderima da je Crna Gora danas napravila jedan korak naprijed ka onom punopravnom članstvu u EU – kizjavio je on.

Milatović je iskzao uvjerenje da su one poruke koje je prenio vrlo dobro prihvaćene a to je da je nakon predsjedničkih izbora došlo do konsolidacije demokratskih procesa u Crnoj Gori, i da je trenutno akcenat i fokus na unapređenju vladavine prava, što  su  preduslovi koji su potrebni da se napravi taj ključni korak ka EU.

Predsjednik Jakov Milatović se nako nekoliko susreta sa evropskim državnicima susreo sa novinarima i odgovorio na nekoliko pitanja.

• Rekli ste da bi nova Vlada trebalo da bude proevropska i da ubrza put Crne Gore. Da li postoje određene partije u Crnoj Gori koje po Vašem mišljenju, odnosno po mišljenju evropskih partnera ne bi trebalo da budu u toj novoj Vladi? Da li je bilo riječi o tome tokom ovih susreta?

– Mislim da je nakon rezultata na predsjedničkim izborima došlo do konsolidacije demokratskih procesa u Crnoj Gori i da upravo u tom smislu i na tom fonu negdje se zaista očekuje da Vlada koja bude formirana nakon parlamentarnih izbora bude suštinski proevropska i da bude orjentisana na one brojne reformske zahvate koji su potrebni kako bismo uhvatili ovaj korak koji je sada i možda nikada više kada je u pitanju naše punopravno članstvo u EU. Ja sam za to dobio veliku podršku građana u Crnoj Gori i negdje će to biti moje insistiranje kada se bude kreirala nova crnogorska Vlada.

Učestvovali ste danas na panelu koji nosi naziv "Povezivanje". Da li je riječ o povezivanju u okviru Berlinskog procesa ili u okviru Otvorenog Balkana?

– Bilo je riječi o dodatnom povezivanju koje se tiče energetike i saobraćaja, a pogotovo, čini mi se, sa akcentom na energetsku sigurnost evropskog kontinenta. Predstavio sam načine na koje bi Crna Gora mogla u narednom periodu mogla da doprinese u narednom periodu. Da li je to izgradnja RDZI terminala u Baru, da li je to dodatno dupliranje kapaciteta onog podvodnog kabla koji nas povezuje sa Italijom… Brojni su projekti u okviru kojeg možemo kao jedna mala zemlja dodatno osigurati energetsku bezbjednost jednog većeg dijela Evrope, odnosno jugoistočne Evrope i upravo su i te stvari koje sam danas predstavio brojnim evropskim liderima jako dobro prihvaćene tako da sam zaista optimista i u odnosu na poruke koje sam dobio i od Ursula fon der Lajen i od brojnih drugih zvaničnika, uključujući predsjednika Makrona, da je Evropa dodatno osigurala veća sredstva za ulaganje u infrastrukturu na Balkanu, što je zaista ohrabrujuća vijest.

image

Milatović i Nehamer danas u Kišinjevu

- SLUžBA ZA INFORMISANJE PREDSJEDNIKA CRNE GORE

Evropa instistira da Crna Gora treba da iskoristi kako oni kažu – momentum. Shvatili smo da je jedna od poruka formiranje stabilne Vlade. Koji su to prvi koraci nakon formiranja te nove, stabilne proevropske Vlade koje Crna Gora treba da uradi kako bi konačno odblokirala pregovarački proces?

– Dodatno, sve ono što je zahtjev kada je u pitanju vladavina prava i upravo na tom fonu ja sam i započeo unutrašnji dijalog prije nego što sam došao u Moldaviju kako bih osigurao tu unutrašnju koheziju koja je potrebna kako bismo vrlo brzo nominovali sve one pozicije koje su trenutno upražnjene u našem pravosuđu. Čim to uradimo, dobio sam snažno uvjeravanje od naših evropskih partnera da će to biti pozitivno ispraćeno od strane EU i da ćemo značajnije napredovati u našim evropskim integracijama. Tako da, još jednom apel, očekivanje da i na tom fonu radi nova parlamentarna većina, cjelokupna Skupština Crne Gore i naravno nova crnogorska Vlada.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. septembar 2023 20:34