Jakov Milatovic / JAKOV MILATOVIC - LAZAR RUZIC
17/06/2024 u 14:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Milatović: Crnoj Gori "ispružena ruka" od Brisela

Crna Gora ima ambiciozan plan da postane 28. zemlja članica do 2028. godine. Plan je ambiciozan, ali istovremeno i realan, smatra predsjednik Cren Gore Jakov Milatović.

- U prethodnih par mjeseci je zemlja uradila dosta da upravo realizuje taj plan. Tako da do kraja ovog mjeseca, do kraja mjeseca juna, očekujemo zeleno svijetlo od strane Evropskog savjeta. Nakon dobijanja zelenog svijetla od strane Evropske komisije, kad je u pitanju crnogorski napredak u dijelu poglavlja 23. i 24. to su poglavlja koja se tiču vladavine prava. Što bi dodatno omogućilo našoj zemlji da u odnosu na novu metodologiju, koju smo priklatili, počnemo dodatno da zatvaramo pregovaračka poglavlja koja su spremna za zatvaranje. Smatram da bi do kraja 2026. početka 2027. Crna Gora mogla da završi ono što je do nas - kazao je Milatović.

Kako je naglasio, 2027. godina bila godina ratifikacije crnogorskog pridruživanja od strane parlamenta postojećih zemalja članica.

- Mislim da je Crna Gora jedna uspješna priča i da je upravo ona kao takva i percipirana od strane Brisela. Čini mi se da se promijenio i način na koji Brisel sada posmatra proširenje, da i u Briselu postoji puno više optimizma i puno snažnije ispružena ruka, i ka Crnoj Gori i ka regionu zapadnog Balkana. To je dobro Crna Gora u tom smislu može da bude zemlja primjer i za sve ostale zemlje kandidate. Na kraju tunela postoji svjetlo i proces proširenja je i dalje živ - kazao je Milatović i dodao da je poslednja zemlja koja je ušla i postala članica Europske unije bila Hrvatska, već davne 2013. godine i da smo u međuvremenu imali Veliku Britaniju koja je izašla iz ovoga saveza.

- Zaista sam optimista, mislim da puno stvari zavisi naravno i od Crne Gore i treba ostati do kraja suštinski posvećen reformama. Zato što nikada ne treba zaboraviti da upravo reforme radimo zbog nas samih, a ne zbog bilo koga drugoga. A ono što sam rekao je da smo zemlja koja je u potpunosti posvećena Europskim integracijama, da smo to u prethodnom periodu pokazali i stopostotnom usklađenošću naše vanjske politike sa vanjskom politikom Evropske unije, da smo zemlja koja je kandidat već od 2012. godine i zemlja koja, što je mnogo važno, ima dobrosusjedske odnose sa svim ostalim zemljama regiona i kao takva zaista može upravo biti jedna uspješna priča i dobar primer kad su u pitanju Europske integracije - kazao je Milatović.

Milatović: Politički lideri su pretvorili Crnu Goru u "dječje igralište"

Milatović: Crna Gora je istakla kandidaturu za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti, očekujem podršku Bugarske

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. jul 2024 18:52