Jakov Milatović / - KABINET PREDSJEDNIKA
09/06/2023 u 11:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Milatović: Đukanović nije ispunio svoje ustavne obaveze, nužno novo donošenje zakona

Predsjednik Milatović konstatuje da bi postupanje na način koji Skupština zahtijeva, bilo pravno neutemeljeno i dodatno opterećujuće po legitimitet zakonodavnog procesa koji je pratio donošenje predmetnih zakona

Povodom zahtjeva za izjašnjenje u odnosu na zakone koje je Skupština dostavila bivšem predsjedniku radi proglašavanja, a u odnosu na koje nije postupano u utvrđenim Ustavnim rokovima, predsjednik Crne Gore konstatuje sljedeće:

- Odredbom člana 94 Ustava Crne Gore utvrđena je obaveza proglašavanja zakona od strane predsjednika države i definisani su rokovi za izvršavanje te obaveze. Tako je propisano da je predsjednik Crne Gore dužan da proglasi zakon u roku od sedam dana od dana usvajanja, odnosno u roku od tri dana ako je zakon usvojen po hitnom postupku ili da zakon vrati Skupštini na ponovno odlučivanje. Stavom 2 istog člana, utvrđena je dužnost predsjednika da proglasi ponovo izglasani zakon - saopšteno je iz Kabineeta predsjednika.

Ističe da je uvidom u dokumentaciju nakon preuzimanja dužnosti predsjednika Crne Gore konstatovano da bivši predsjednik nije u propisanim rokovima proglasio dostavljene zakone niti je iste vratio Skupštini na ponovno odlučivanje, a u slučaju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi - nije proglasio ponovo izglasani zakon.

- Pored navedenog, bivši predsjednik nije službenim putem obavijestio Skupštinu Crne Gore o razlozima za nepostupanje po dostavljenim zakonskim tekstovima - navodi se u saopštenju.

Imajući u vidu da je nečinjenjem bivšeg predsjednika došlo do proteka rokova predviđenih Ustavom Crne Gore, ali i činjenicu da Ustavom nijesu određene nadležnosti koje Skupština može vršiti, nakon raspuštanja, predsjednik Milatović konstatuje da bi postupanje na način koji Skupština zahtijeva, bilo pravno neutemeljeno i dodatno opterećujuće po legitimitet zakonodavnog procesa koji je pratio donošenje predmetnih zakona.  

- Svjestan izuzetne važnosti i naglašene socijalne komponente nekih predmetnih zakona, kao što su Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o boračkoj i invalidskoj zaštiti, Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, i sl. predsjednik smatra da je nužno da njihovo donošenje i proglašavanje, u cjelosti i nedvosmisleno, bude usklađeno sa Ustavom, bez davanja razloga koji bi kasnije mogli dovesti u pitanje njihovu održivost u pravnom sistemu Crne Gore - navodi se u saopštenju.

Dodatno, predsjednik će uložiti svoj autoritet kako bi novi saziv Skupštine Crne Gore, koji će biti konstituisan nakon predstojećih parlamentarnih izbora, što prije bio u prilici da odlučuje o predmetnim zakonima, nakon čega bi se stekli uslovi da postupi u skladu sa dužnostima koje ima u postupku proglašavanja zakona.

Za predsjednika Crne Gore zaštita ustavnog poretka predstavlja neprikosnoveni princip u obavljanju funkcije, naročito jer smo u proteklom periodu, u više navrata, svjedočili pokušajima njegovog ugrožavanja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 01:01