/ jakov milatović
07/11/2023 u 13:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Milatović i UN sjutra obilježavaju Dan Ujedinjenih nacija

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je 1948. godine Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, čime su države članice definisale opšte viđenje prava garantovanih svim ljudima svijeta

Povodom Dana Ujedinjenih nacija, 75 godina Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, biće organizovana svečanost.

- Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović i sistem Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori organizovaće svečanost povodom Dana Ujedinjenih nacija 24. oktobra. Ovogodišnji Dan UN posvećen je obilježavanju 75. godišnjice od usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima- navodi se u saopštenju.

Domaćini ceremonije biće: Jakov Milatović predsjednik Crne Gore, Piter Lundberg, rezidentni koordinator Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori.

- Svečanost je zakazana za 8. novembar u 10 časova, u hotelu Hilton, Podgorica – kristalna dvorana.

- Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je 1948. godine Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, čime su države članice definisale opšte viđenje prava garantovanih svim ljudima svijeta.

- Sva ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima- kaže se u prvom od 30 članova Deklaracije kojima se propisuju različita prava svakog čovjeka, univerzalna, neotuđiva i zasnovana na dostojanstvu.

- Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima nije pravno obavezujući akt, ali su članovi Deklaracije kroz brojne međunarodne instrumente i konvencije ugrađeni u ustave i zakone zemalja članica Ujedinjenih nacija. Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima bila je prvi korak u procesu formulisanja Međunarodnog zakona o ljudskim pravima koji je stupio na snagu 1976. godine- navodi se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 01:00