/ - FOTO: PREDSJEDNIK.ME
22/09/2023 u 09:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Milatović: Crna Gora kandidat za poziciju nestalne članice SB, posvećeni ciljevima i principima UN-a

Ocijenio je da su građani Crne Gore na nedavnim izborima jasno rekli da žele promjene i time dali nivo podrške bez presedana za novu eru demokratskog razvoja naše zemlje

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović govorio je na Generalnoj debati 78. zasijedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku.

On je u obraćanju poručio da ovogodišnja tema Generalne debate oslikava ključni izazov koji se nalazi pred Ujedinjenim nacijama - ponovnu izgradnju povjerenja i globalne solidarnosti i kazao da se ovim ubrzavaju aktivnosti na Agendi održivog razvoja 2030.

Kazao je i da trenutna geopolitička kriza predstavlja ozbiljan izazov međunarodnom miru i bezbjednosti i alarmantan pokazatelj potrebe povratka na odredbe Povelje UN-a i civilizacijske vrijednosti na kojima počiva svjetski poredak zasnovan na pravilima.

- Potvrđujem i ponavljam snažnu podršku i posvećenost Crne Gore ciljevima i principima Ujedinjenih nacija - posebno u vremenima poput ovih kada su globalno jedinstvo i solidarnost prijeko potrebni. Da bismo efikasno rješavali globalne probleme, potrebno nam je mudro liderstvo. Umjesto da se ujedinimo u zajedničkim naporima, najčešće dijelimo samo zajedničke brige. Ipak, jedini način da se izborimo sa rasprostranjenim krizama je da djelujemo ujedinjeno-kazao je predsjednik Milatović.

Ocijenio je da su građani Crne Gore na nedavnim izborima jasno rekli da žele promjene i time dali nivo podrške bez presedana za novu eru demokratskog razvoja naše zemlje.

-Stoga, ni malo ne sumnjam kada je u pitanju politički pravac koji naši građani žele da vide: jačanje vladavine prava, razvoj prosperiteta, osiguranje društvene kohezije i jednakih mogućnosti. Veoma sam svjestan koliko su ovi ciljevi bitni za očuvanje naše mlade demokratije i slobode, posebno u vrijeme kada procesi de-demokratizacije postaju sve očigledniji širom svijeta. Dozvolite mi da posebno istaknem važnost vladavine prava kao ključa za otvaranje ekonomskog potencijala i poboljšanje životnog standarda. Izgradnja istinski demokratskih i nezavisnih institucija je ključna na tom putu. Stoga smo posvećeni nultoj toleranciji na korupciju i organizovani kriminal. Da bismo bolje ostvarili naše šire političke ciljeve, našu spoljnu politiku zasnivamo na tri stuba: ubrzanju naše integracije u Evropsku uniju, daljem jačanju kredibiliteta Crne Gore kao članice NATO-a, i njegovanju najboljih mogućih odnosa sa svim našim susjedima na Balkanu- saopštio je predsjednik Milatović.

Kazao je da je Crna Gora posvećena očuvanju trajnog mira na Balkanu zbog čega je mandat započeo jačanjem prijateljstva sa balkanskim susjedima.

-Intenzivirali smo i razgovore sa Evropskom unijom i na taj način opsežno elaborirali potrebu što bržeg pristupanja Crne Gore EU, kao najboljeg mogućeg signala za sve ostale zemlje aspirante da je EU perspektiva još živa. Prateći ove principe, u periodu od četiri mjeseca mog mandata, otvorili smo značajan dijalog sa civilnim društvom i ranjivim zajednicama, sa ciljem da težimo i na kraju postignemo istinski inkluzivno društvo u kojem niko neće biti ostavljen po strani. Moj cilj je stvaranje ambijenta jednakih mogućnosti u kome životni uspjeh prije svega određuju obrazovanje i vrijedni rad. To je moja priča, za koju vjerujem da može postati priča Crne Gore- rekao je predsjednik Milatović.

On je potvrdio jasan stav Crne Gore u osudi, kazao je, ničim izazvane i neopravdane agresije Rusije kao i čvrstu podršku države Ukrajini.

-Osim što je razorio Ukrajinu, ovaj rat je izazvao energetsku, prehrambenu i finansijsku krizu koja je posebno nanijela štetu najnerazvijenijim zemljama svijeta. U tom pogledu, i u skladu sa Poveljom UN i usvojenim rezolucijama Generalne skupštine, dijelimo želju za sveobuhvatnim, pravednim i trajnim mirom u Ukrajini-poručio je predsjednik Milatović.

Ponovio je da je Crna Gora čvrsto opredijeljena i odlučna da aktivno i konstruktivno doprinosi i podržava kolektivne napore za očuvanje mira i bezbjednosti u svijetu i pozdravio „Novu agendu za mir“, kojom je generalni sekretar postavio kamen temeljac obnove novog međunarodnog sistema zasnovanog na povjerenju i solidarnosti.

-Crna Gora ostaje odlučna na putu evroatlantske budućnosti, dobrosusjedskih odnosa i multilateralizma. Cijeneći ovu činjenicu, pokrenuli smo kandidaturu za poziciju nestalne članice u Savjetu bezbjednosti UN za period od 2026. do 2027. godine.  Kao evropska država, ne samo geografski, već, što je još važnije, u smislu vrijednosti i načela, uvjereni smo da će pristupanje Crne Gore EU, kao i cijelog regiona Zapadnog Balkana, dodatno ojačati našu medjunarodnu poziciju i omogućiti trajni mir i prosperitet. Dakle, ulazak Crne Gore u EU je priča značajna ne samo za samu Crnu Goru, već bi pružila pozitivan primjer svim zemljama aspirantima sve od Balkana do istoka Evrope, da je proširenje EU živo i još uvijek moguće-zaključio je predsjednik Milatović.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. decembar 2023 14:25