/ Jakov Milatović - foto: KABINET PREDSJEDNIKA
17/09/2023 u 09:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Milatović na Samitu o ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih nacija

Ovo je jedan od ključnih događaja visokog nivoa u sedimici Generalne Skupštine UN i održava se svake četiri godine. Ovogodišnji samit treba da pokaže jedinstvo i označi početak nove faze odlučnijeg i bržeg djelovanja na postizanju ciljeva održivog razvoja

Pod okriljem Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija (UN), predsjednik Crne Gore Jakov Milatović prisustvovaće 18. i 19. septembra Političkom forumu visokog nivoa o ciljevima održivog razvoja - SDG Samitu.

Šefovi država i vlada okupiće se u sjedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku kako bi razmotrili napredak i politički usmjerili sprovođenje Agende za održivi razvoj do 2030, kao i 17 ciljeva održivog razvoja (SDG). 

- Predsjednik Milatović govoriće na liderskom dijalogu "Jačanje integrisanih javnih politika i institucija za dostizanje ciljeva održivog razvoja“ koji treba da odgovori na pitanje potrebnih kapaciteta institucija da dalje ojačaju javne politike i aktivnosti u oblasti održivog razvoja, kao i da identifikuje prepreke na tom putu.  SDG Samit, koji predstavlja središte rada UN na temu održivog razvoja otvoriće generalni sekretar UN Antonio Gutiereš, predsjednik Generalne skupštine UN Denis Frensis i Paula Narvaez, predsjednica Ekonomskog i socijalnog savjeta. Usvajanje političke deklaracije na ovom Samitu biće važan signal država članica na početku nedjelje Generalne skupštine UN-a- navodi se u saopštenju.

Ovo je jedan od ključnih događaja visokog nivoa u sedimici Generalne Skupštine UN i održava se svake četiri godine. Ovogodišnji samit treba da pokaže jedinstvo i označi početak nove faze odlučnijeg i bržeg djelovanja na postizanju ciljeva održivog razvoja.  

- Ovi ciljevi važni su jer se njihovim dostizanjem osigurava bolja budućnost i ostavlja u nasljeđe narednim generacijama zdravije, čistije i stabilnije okruženje.  Podsjećanja radi, Agenda 2030 i ciljevi održivog razvoja obuhvataju važne teme od društvenog značaja kao što su: zdravlje, obrazovanje, borba protiv siromaštva, smanjenje nejednakosti, rodna ravnopravnost, dostojanstven rad, stabilnost, klimatski izazovi, mir i snažne institucije- navodi se u saopštenju.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. novembar 2023 04:10