Milatović i Piter Lundberg / - N CRNA GORA/BOJAN GNJIDIć
08/11/2023 u 15:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Milatović: Neophodno je da pružimo jednake mogućnosti svakom djetetu kako nijedno ne bi živjelo u siromaštvu

Predsjednik Crne Gore i rezidentni koordinator Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori bili su domaćini svečanosti povodom Dana Ujedinjenih nacija 2023.

Ljudska prava osnov su svakog inkluzivnog, pravednog i demokratskog društva, naveo je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović na obilježavanju 75. godišnjice od usvajanje Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima u okviru ceremonije obilježavanja Dana Ujedinjenih nacija. Milatović i rezidentni koordinator Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori Piter Lundberg bili su domaćini ceremonije.

- Država je napravila značajan napredak u vrednovanju i promovisanju tih prava, ali da pred njom i dalje stoje izazovi u oblastima diskriminacije, nasilja i nejednakosti, naveo je Milatović.

Posebno je istakao temu prava i položaja djece u Crnoj Gori.

- Na 75. godišnjicu Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, želim da skrenem pažnju na porodice koje nemaju jednake mogućnosti, gdje su djeca izložena siromaštvu, nasilju i nemaju pristup obrazovanju. Zvanična statistika kaže da skoro svako treće dijete u Crnoj Gori živi u siromaštvu, a taj broj je još i veći kod višečlanih porodica i u pojedinim regionima naše zemlje. Moja poruka je jasna: neophodno je da pružimo jednake mogućnosti svakom djetetu kako nijedno ne bi živjelo u siromaštvu, poručio je predsjednik Milatović.

„Sva ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima“ – kaže se u prvom od 30 članova Deklaracije kojima se propisuju različita prava svakog čovjeka, univerzalna, neotuđiva i zasnovana na dostojanstvu.

Lundberg je kazao da „uprkos sve većim napadima na ljudska prava kojima svjedočimo, Univerzalna deklaracija može biti naša glavna nada i smjernica u nastojanju da se suočimo sa uzrocima i spriječimo da se ti izazovi pretvore u nešto gore, poput sukoba i rata“.

- Poštovanje Deklaracije i njenih trideset članova pomoći će nam da izgradimo društva koja su inkluzivna, u kojima svi ljudi - bez diskriminacije - imaju pristup jednakim mogućnostima da razviju svoj puni potencijal i gdje djeca, mladi, žene i muškarci mogu učestvovati i gdje se njihovi glasovi mogu čuti - čak i ako daju kritički osvrt, kazao je Lundberg uz poziv Crnoj Gori da izjavu o posvećenosti ostvarivanju ljudskih prava iskaže na obilježavanju 75. godišnjice Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima 11. i 12. decembra u Ženevi, čiji će domaćin biti Visoki komesar UN za ljudska prava.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je 1948. godine Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, čime su države članice definisale opšte viđenje prava garantovanih svim ljudima svijeta. Deklaracija nije pravno obavezujući akt, ali su njeni članovi kroz brojne međunarodne instrumente i konvencije ugrađeni u ustave i zakone zemalja članica Ujedinjenih nacija.

Dan Ujedinjenih nacija tradicionalno se obilježava širom svijeta u znak sjećanja na 24. oktobar 1945. godine kada je na snagu stupila Povelja Ujedinjenih nacija. Ratifikacijom tog dokumenta zvanično su osnovane Ujedinjene nacije čiji su glavni ciljevi uspostavljanje mira i bezbjednosti, podrška razvoju i društvenom progresu i zaštita ljudskih prava. Ujedinjene nacije su osnovali lideri 51 države a svjetska organizacija danas broji 193 zemlje članice. Crna Gora postala je članica Ujedinjenih nacija u junu 2006. godine, kao 192. članica organizacije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. jun 2024 13:47