Jakov Milatović / - SCREENSHOT YOUTUBE
02/04/2024 u 15:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Milatović nije raspisao izbore u Šavniku

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović nije danas raspisao nove lokalne izbore u Šavniku.

On je apelovao na nadležne institucije da "odgovornim i predanim radom doprinesu finalizaciji započetog izbornog procesa, kako bi se u što kraćem roku konstituisali novi organi lokalne samouprave u opštini Šavnik".

Kako je pojasnio, imajući u vidu da je mandat aktuelnom sazivu Skupštine opštine istekao u junu 2022. godine, njeno raspuštanje predmetnom Odlukom Vlade nakon isteka vremena na koje je birana, ne može ishodovati raspisivanjem novih izbora u opštini Šavnik.

Jednoglasno izabran novi sastav OIK Šavnik

- Na osnovu citiranih zakonskih rješenja, proizilazi da se obaveza Predsjednika Crne Gore da raspiše izbore za odbornike skupštine opštine, u navedenim slučajevima, konstituiše isključivo kada je do raspuštanja skupštine opštine došlo prije isteka vremena na koje je izabrana, odnosno za vrijeme trajanja četvorogodišnjeg mandata. Dodatno, ukazujem da je u toku sprovođenje izbornog procesa u opštini Šavnik, započetog održavanjem izbora 23. oktobra 2022. godine, na osnovu Odluke o raspisivanju izbora za odbornike, koju je donio bivši Predsjednik Crne Gore - ukazao je Milatović. 

Uvodi se prinudna uprava u Šavniku, odluka Vlade objavljena u Službenom listu

Istakao je da je pomenuta Odluka donesena na zakonit način, da je i dalje na pravnoj snazi, te da bi donošenje nove odluke u istoj pravnoj stvari, pored kršenja Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o izboru odbornika i poslanika, značilo i narušavanje pravnog poretka i pravne sigurnosti u zemlji.

- Važno je ukazati i na iskazan stav Državne izborne komisije, sadržan u odgovoru Ministarstvu javne uprave, kojim se ukazuje „da je izborni proces na dva biračka mjesta u Šavniku u toku, odnosno da izbori nisu sprovedeni na biračkim mjestima Sala SO Šavnik i kafana Kruševica, što za posljedicu ima činjenicu da birači koji su upisani u birački spisak na ovim biračkim mjestima nijesu ostvarili biračko pravo. Iz ovakvog stava zaključuje se da je ostvarivanje biračkog prava, na navedenim biračkim mjestima, nužno osigurati u okviru izbornog procesa koji je u toku, posebno imajući u vidu da se radi o pravu koje je zagarantovano Ustavom - zaključeno je u saopštenju predsjednika Crne Gore. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
26. maj 2024 22:06