Jakov Milatović i An Mari Maske / - KABINET PREDSJEDNIKA CRNE GORE
03/10/2023 u 09:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Milatović primio akreditivna pisma novoimenovanih ambasadorki Slovenije i Francuske

U odvojenim razgovorima sa ambasadorkama u rezidenciji na Cetinju Milatović im je poželio dobrodošlicu u Crnu Goru i uspješno obavljanje diplomatske misije u cilju daljeg jačanja bilateralnih odnosa među državama

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović primio je akreditivna pisma novoimenovanih ambasadorki Slovenije Bernarde Gradišnik i Francuske An Mari Maske.

U odvojenim razgovorima sa ambasadorkama u rezidenciji na Cetinju, predsjednik Milatović poželio im je dobrodošlicu u Crnu Goru i uspješno obavljanje diplomatske misije u cilju daljeg jačanja bilateralnih odnosa među državama.

U razgovoru sa ambasadorkom Slovenije, ocijenjeno je da dvije zemlje imaju odlične međudržavne odnose i sadržajnu saradnju u mnogim oblastima, uz tradicionalno prijateljske veze dvije države, kontinuiran politički dijalog na visokom nivou i zajedničku posvećenost evroatlantskom sistemu vrijednosti. Istaknuto je da će predstojeća zvanična posjeta predsjednika Milatovića Republici Sloveniji dati poseban impuls jačanju međudržavnih veza.

- Dijelimo iste vrijednosti i posvećenost kolektivnoj bezbjednosti, stabilnosti i miru, a posebno cijenimo i bezrezervnu podršku Slovenije evropskoj integraciji Crne Gore, kao i kontinuiranu afirmaciju evropske perspektive Zapadnog Balkana - kazao je predsjednik Milatović.

Ocijenio je da je Slovenija jedan od ključnih partnera Crne Gore a kao oblasti od zajedničkog interesa prepoznati su turizam, energetika, trgovina, infrastruktura i inovacije.

image

Jakov Milatović i Bernard Gradišnik

- KABINET PREDSJEDNIKA CRNE GORE

Predsjednik Milatović je u razgovoru sa ambasadorkom Francuske istakao da pored snažnih istorijskih veza Crna Gora i Francuska danas imaju odlične odnose koje karakteriše intenzivna bilateralna saradnja, savezništvo u okviru NATO-a i nedvosmislena podrška Francuske evropskoj integraciji Crne Gore.

- Za Crnu Goru je važno da se kroz neposredan politički dijalog razmijene mišljenja i čuju poruke naše uvažene saveznice – Francuske - naglasio je Predsjednik i izrazio zadovoljstvo što je dijalog na nivou predsjednika država veoma frekventan, podsjećajući na realizovane susrete u Viljnusu i Kišinjevu tokom juna ove godine kao i predstojeći Pariški mirovni forum.

Ambasadorka Francuske je iskazala posebno zadovoljstvo povodom posvećenosti crnogorskog predsjednika evropskom putu Crne Gore.

Na sastanku je iskazano interesovanje za jačanje ekonomske saradnje i veće prisustvo francuskih investicija, a Predsjednik je naglasio da bismo veoma cijenili dalju podršku Francuske u promociji Crne Gore kao turističke destinacije, posebno imajući u vidu dobru avio- povezanost. Bilo je riječi i o jačanju kulturne saradnje dvije države, kao i saradnje u oblasti odbrane.

Predsjednik je iskoristio priliku da se u odvojenim razgovorima zahvali ambasadorkama na odluci Francuske i Slovenije da Regionalni centar za borbu protiv sajber kriminala i sajber bezbjednosti (WB3C) bude izgrađen u Podgorici.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. novembar 2023 03:14