Jakov Milatović / - FOTO: SLUžBA PREDSJEDNIKA CRNE GORE
10/02/2024 u 19:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Milatović: Radićemo na poboljšanju položaja manjinskih naroda

Bošnjaci su obogatili naše društvo tradicijom, vrijednostima, duhovnošću, a naš odnos učinili jedinstvenim, rekao je predsjednik

Crna Gora je multietnička država, što potvrđuju dobri odnosi sa bošnjačkim narodom, ali i ostalim zemljama regiona, kazao je predsjednik države Jakov Milatović i poručio da će raditi na poboljašnju položaja manjinskih naroda.

Milatović je, na panel diskusiji “Bošnjački nacionalni identitet početkom XXI vijeka”, rekao da je bošnjački narod u Crnoj Gori važan dio multietičkog mozaika i da ima bitnu ulogu u promovisanju tolerancije i zajedničkog života.

- Bošnjaci su obogatili naše društvo tradicijom, vrijednostima, duhovnošću, a naš odnos učinili jedinstvenim. Njihov doprinos našem društvu je veoma važan i kada je riječ o kulturi, obrazovanju, društvenom rada -  naveo je Milatović, prenosi Portal RTCG.

On je poručio da će crnogorska vlast nastaviti da rješava probleme manjinskih naroda, u cilju poboljšanja njihovog položaja u društvu.

Milatović je rekao da je regionalna saradnja uslov i za bezbjedniji Zapadni Balkan.

- Mislim da mi u svijetu nemamo bližih od zemalja regiona, i zbog toga se moja politika bazira na dobrosusjedskim odnosima sa državama iz regiona, što često nije lako - kazao je Milatović.

Istoričar Admir Lisica istakao je da je za Bošnjake bitno da imaju Crnu Goru kao prijatelja.

- Nama je bitno da imamo Crnu Goru kao prijatelja, kao i to da Bošnjaci imaju sva Ustavom zagarantovana prava. Želimo Bošnjake u vlasti, bio to lokalni ili državni nivo. Naravno, vi o tome ne možete odlučivati, širi je spektar ljudi koji o tome odlučuju - naglasio je Lisica.

Zamjenica premijera Kosova Emilija Redžepi kazala je da zemlje regiona treba da budu više povezane.

- Kosovo, kao jako mlada zemlja u tranziciji, želi dobar odnos sa vama i vašom vladom, sa svim narodima koji žive u Crnoj Gori. Svi mi koji živimo u regionu, koje god da smo nacije, trebalo bi da smo više povezani preko kulturoloških i obrazovnih aktivnosti - navela je Redžepi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 22:00