/ - MILATOVIć I PREMIJER IRSKE
12/01/2024 u 13:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Milatović sa premijerom Irske: Podrška ubrzanju integracije Crne Gore u EU

Naša država ima konstruktivan pristup u očuvanju dobrosusjedskih odnosa i unapređenja regionalne saradnje, te svoju vanjsku politiku u potpunosti usklađuje sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom Unije, kazao je Milatovć

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović bio je domaćin radnog doručka za premijera Republike Irske Lea Varadkara koji boravi u prvoj zvaničnoj posjeti Crnoj Gori. Tom prilikom, premijera Irske upoznao je sa rezultatima koji su ostvareni u prethodnom periodu u cilju ubrzanja evropskog integracionog procesa naše zemlje, zahvalivši na kontinuiranoj političkoj podršci Irske našem evropskom putu.

Dodao je da Crna Gora treba da bude prva sledeća članica EU, jer bi se na taj način poslao pozitivan signal ostalim zemljama kandidatima da se reforme isplate.

- Naša država ima konstruktivan pristup u očuvanju dobrosusjedskih odnosa i unapređenja regionalne saradnje, te svoju vanjsku politiku u potpunosti usklađuje sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom Unije- kazao je Milatović.

Predsjednik Vlade Republike Irske Leo Varadkar kazao je da cijeni započete reforme koje naša država sprovodi, istakavši snažnu podršku Irske našem integracionom procesu.

- Crna Gora jeste lider u procesu evropskih integracija i shodno principu punopravnog članstva po zaslugama, zalažemo se da Crna Gora bude prva naredna članica Evropske unije- kazao je premijer Irske.

On je najavio kako će Irska u dogledno vrijeme otvoriti rezidentnu Ambasadu u Crnoj Gori, što će dati dodatan impuls snaženju međudržavnih odnosa. Istakao je zainteresovanost Irske za dinamičniju investicionu aktivnost u našoj zemlji, kao i važnost bolje povezanosti Irske i Crne Gore sa ciljem snaženja turizma u obje zemlje.

Predsjednik Milatović je sagovornika upoznao da je Crna Gora istakla kandidaturu za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti UN za period 2026-2027 i naglasio značaj podrške Irske u tom procesu.

Na kraju, on je naglasio da je pored političkog dijaloga za Crnu Goru važno da razvijamo sveukupnu saradnju sa Irskom kao državom članicom EU i sagovorniku uputio čestitku povodom važnog jubuleja – 50. godina članstva Irske u EU.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

30. april 2024 13:47