Milatović i Matarela / - KABINET PREDSJEDNIKA ZA ODNOSE S JAVNOšćU
12/09/2023 u 13:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Milatović sa Matarelom: Snažna podrška Italije evropskom putu Crne Gore

EU ne može biti kompletna bez zemalja Zapadnog Balkana, ocijenio italijanski predsjednik

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović na poziv predsjednika Republike Italije Serđa Matarele boravi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti toj zemlji.

Dva državnika ocijenila su da su odnosi Crne Gore i Italije odlični i sadržajni. Predsjednik Milatović je istakao da je posjeta Italiji prva posjeta državi članici G7 od njegovog stupanja na dužnost.

- Moj dolazak u Italiju u simboličnom smislu pokazuje da Crna Gora nema prirodnijeg partnera i bližeg susjeda sa one strane Jadrana od Italije, sa kojom je povezana kako istorijskim vezama tako i intenzivnom političkom i ekonomskom saradnjom. Dvije zemlje su partneri u nizu regionalnih inicijativa, a bilateralni odnosi dodatno su ojačani savezništvom u NATO alijansi. Zahvaljujem se na dosadašnjoj sveukupnoj i kontinuiranoj podršci Italije ostvarenju našeg spoljnopolitičkog prioriteta - članstvu u Evropskoj uniji. Siguran sam da na tom putu možemo da računamo na snažnu podršku Rima u narednom periodu - poručio je predsjednik Milatović.

image

Sa razgocora dvije delegacije

- KABINET PREDSJEDNIKA ZA ODNOSE S JAVNOšćU

Predsjednik Matarela ocijenio je da EU ne može biti kompletna bez zemalja Zapadnog Balkana i da Crna Gora može da računa na punu podršku Italije i saradnju korisnu za sve reforme koje zemlja treba da sprovede.

Predsjednik Milatović je predsjednika Matarelu pozvao da posjeti Crnu Goru, apostrofirajući važnost održavanja političkog dijaloga na visokom nivou.

Tokom boravka u Rimu, predsjednik Milatović sastaće se i sa predsjednikom Predstavničkog doma Parlamenta Lorencom Fontanom, premijerkom Đorđom Meloni i ministrom vanjskih poslova Antoniom Tajanijem. Predviđeni su i susreti sa predstavnicima Unije Privrednih komora i Terne.

Uz jačanje bilateralne saradnje, zvaničnom posjetom Italiji predsjednik Milatović nastavlja i niz posjeta zemljama EU u cilju ubrzanja evropskog puta Crne Gore.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 05:52