Jakov Milatović i Frank Valter Štajnmajer / - KABINET PREDSJEDNIKA CRNE GORE
21/11/2023 u 12:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Milatović u Njemačkoj: Crna Gora u EU 2028. godine znači da se reforme isplate

Štajnmajer: Raduje me nova generacija političara u Crnoj Gori koji mogu donijeti novu energiju na Zapadnom Balkanuda

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović dočekan je uz najviše državne počasti u dvorcu Belvi gdje je održan sastanak sa predsjednikom Savezne Republike Njemačke Frank Valterom Štajnmajerom, na čiji poziv predsjednik Milatović boravi u prvoj zvaničnoj posjeti toj zemlji.

U toku bilateralnog sastanka razgovaralo se o jačanju političke i ekonomske saradnje kao i podršci Njemačke, kao značajnog partnera i saveznika, ubrzanju evropskog puta Crne Gore.

Predsjednik Milatović je zahvalio predsjedniku Štajnmajeru na kontinuiranoj podršci Njemačke evropskoj integraciji Crne Gore i izrazio očekivanje da pomoć te zemlje neće izostati ni u narednom periodu da naša država postane prva naredna članica Evropske unije.

- Crna Gora, kao zemlja koja je najdalje odmakla u pregovorima sa EU, zalaže se za princip regate i naše očekivanje je da do 2028. postanemo članica Evropske unije. To bi bila dobra poruka i za ostale zemlje Zapadnog Balkana i jasan signal da se reforme isplate a da je proces proširenja vitalan - kazao je predsjednik Milatović.

Predsjednik Njemačke čestitao je predsjedniku Milatoviću izbor na funkciju u, kako je kazao, izazovnim vremenima na globalnom planu i dodao da ga raduje posvećenost jačanju kredibilnosti Crne Gore kao NATO članice.

Rekao je i da ga raduje nova generacija političara u Crnoj Gori koji mogu donijeti novu energiju na Zapadnom Balkanu i istakao da Njemačka snažno podržava Crnu Goru, da EU treba pozitivan primjer i da je siguran da naša zemlja to može biti.

Dva zvaničnika ocijenila su da su bilateralni odnosi Crne Gore i Njemačke odlični, i da će u narednom periodu raditi na jačanju povjerenja i saradnje između dvije zemlje.

Predsjednik Milatović je ocijenio da posjeta Berlinu predstavlja značajan zamajac za snaženje političkog dijaloga između dvije države, pogotovu u trenutku nedavnog formiranja 44. Vlade Crne Gore. Kazao je da proevropska orjentacija nove političke većine nije samo deklarativna, već orijentisana ka ključnim reformskim procesima.

On je istakao stopostotnu usklađenost Crne Gore sa spoljnom i bezbjednosnom politikom EU i ukazao na značaj Berlinskog procesa koji ima nezamjenjivu ulogu u jačanju regionalne saradnje i povezivanju zemalja Zapadnog Balkana sa EU na putu integracije. Izrazio je očekivanje da će Skupština Crne Gore uskoro ratifikovati tri sporazuma koja proizilaze iz Berlinskog procesa.

Pored odličnih političkih odnosa i razvijene bilateralne saradnje, predsjednik Milatović je istakao i savezničku saradnju dvije zemlje u okviru NATO-a i zajedničku posvećenost demokratskim vrijednostima kroz neupitnu podršku Ukrajini, koja se suočava sa ruskom vojnom agresijom.

Naglasio je da Crna Gora želi još snažnije prisustvo Njemačke u dijelu ekonomije kroz veća ulaganja iz te zemlje i ponovio interesovanje za otvaranje predstavništva Njemačke privredne komore u Crnoj Gori.

Predsjednik Milatović pozvao je predsjednika Štajnmajera da učini zvaničnu posjetu Crnoj Gori naredne godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. februar 2024 01:44