/ - FOTO: KABINET PREDSJEDNIKA
05/09/2023 u 16:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Milatović u posjeti crnogorskoj zajednici u Peroju

On se sastao sa predstavnicima udruženja Društvo Perojskih Crnogoraca „Peroj 1657“, jednog od najstarijih u Hrvatskoj

okviru drugog dana zvanične posjete Republici Hrvatskoj, predsjednik Crne Gore Jakov Milatović posjetio je predstavnike crnogorske zajednice u selu Peroj u Istri.

On se sastao sa predstavnicima udruženja Društvo Perojskih Crnogoraca „Peroj 1657“, jednog od najstarijih u Hrvatskoj.

image
- FOTO: KABINET PREDSJEDNIKA

- Srećan sam što danas imam priliku da vas sve upoznam i da se uvjerim da je, iako malobrojna, crnogorska zajednica u Istri autentičan i neraskidiv dio hrvatskog društva. Nadam da je ovo prvi u nizu susreta i želim da znate da uvijek možete računati na Crnu Goru. Moja posjeta je poruka da želimo najbolje moguće odnose sa Hrvatskom, a vama čestitam na istrajnosti na očuvanju našeg kulturnog nasljeđa- kazao je predsjednik Milatović.

image
- FOTO: KABINET PREDSJEDNIKA

Bogati istorijat naselja kaže da su, nakon kuge koja je opustošila Peroj u drugoj polovini XVI vijeka, mletačke vlasti odlučile da ga ponovo nasele i revitalizuju planskim doseljavanjem porodica iz Crne Gore.

1657. godine 77 doseljenika iz Crne Gore preselilo se u Istru i njihovi potomci i danas tu žive čuvajući tradiciju i običaje i održavajući vezu sa Crnom Gorom.

Predsjednik Milatović posjetio je zavičajni muzej u selu, biblioteku Njegoš koja raspolaže sa više od 8 hiljada knjiga i 20-ak najstarijih štampanih izdanja „Gorskog vijenca“, kao i crkvu Svetog Spiridona koju su izgradili predstavnici zajednice.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 23:47