фото: ЈАКОВ МИЛАТОВИЋ / - фото: ЈАКОВ МИЛАТОВИЋ
18/02/2022 u 16:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Милатовић: Влада спремна да ограничи циjене основних намирница

Министарство економског развоjа jе припремило Нацрт закона о привременом ограничењу одређених циjена и то jе први пут да ћемо ми моћи нормативно да имамо основ да то урадимо, казао је Милатовић

Министарство економског развоjа припремило jе Нацрт закона о привременом ограничавању циjена основних животних намирница, казао jе министар економског развоjа Jаков Милатовић, након сjеднице Социjалног савjета.

Поред тога, како преноси портал РТЦГ, Социjални савjет jе донио закључке коjим позива посланике Скупштине да што приjе усвоjе измjене и допуне Закона о акцизама, коjим би се ограничио раст циjена горива.

- Министарство економског развоjа jе припремило Нацрт закона о привременом ограничењу одређених циjена и то jе први пут да ћемо ми моћи нормативно да имамо основ да то урадимо, као jош jедан одговор да у неким кризним ситуациjама Влада има инструмент привременог ограничења циjена - навео jе Милатовић.

Таj закон ће, како jе рекао, већ од наредне седмице бити на jавноj расправи.

- Jа се надам да ће бити врло брзо утврђен на Влади и као такав даље стављен у процедуру у парламенту -саопштио jе Милатовић.

Милатовић jе казао да ће Министарство финансиjа и социjалног старања већ наредне седмице опет на Влади утврдити исте измjене Закона о акцизама, коjима ће нормативно бити могуће реаговање на тржишту циjена горива ако буду усвоjене у Скупштини, што, како подсjећа, ниjе био случаj у децембру прошле године.

Милатовић jе казао да се програм Европа сад спроводи онако како jе очекивано и планираном динамиком, што jе констатовао и Социjални савjет.

Он jе додао да jе на сjедници било риjечи и о расту циjена и инфлациjи.

- Сложили смо се да jе ипак инфлациjа у Црноj Гори приjе свега увозна, да jе условљена структуром наше економиjе и да jе наjбољи одговор на то повећање плата кроз програм Европа сад, што jе и урађено -  поручио jе Милатовић.

Генерални секретар Савеза синдиката (ССЦГ), Душко Зарубица, навео jе да се Социjални савjет данас упознао са, како jе казао, квалитетним документом Министарства економског развоjа о расту циjена.

- Социjални савjет jе донио закључак да позове посланике и парламент да што хитниjе усвоjе измjене и допуне Закона о акцизама, гдjе би се створио правни основ да Влада може да смањи акцизе када дође до драстичног повећања циjена горива - навео jе Зарубица.

На сjедници jе било риjечи и о спровођењу програма Европа сад.

- Задовољни смо како се програм Европа сад до сада реализуjе. Наравно, Координационо тиjело ће то и даље пратити, а општи закључак jе да сви морамо дати максимум и да оваj програм мора да успиjе, без обзира на сва дешавања, jер доноси добро за циjело друштво - казао jе Зарубица.

Он jе позвао све запослене да приjаве евентуалне неправилности у спровођењу тог програма.

Предсjедник Униjе послодаваца (УПЦГ), Предраг Митровић, навео jе да анализе показуjу да веома мали или занемарљив броj послодаваца не спроводи програм Европа сад.

- У сваком случаjу ми ћемо наставити да подржавамо оваj програм - закључио jе Митровић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 04:59