Milatović / Foto: Željko Šapurić
11/08/2022 u 11:45 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Milatović za "Dan": Protiv sam Vlade u kojoj su Кonjević i Кrivokapić

Pojedine nevladine organizacije, SDP i dio DPS-a, toliko mrze Srbe, da se samo zbog toga protive potpisivanju Temeljnog ugovora. Neće ni Ostrog, ni Cetinjski manastir, niti Đurđevi stupovi otići u Čačak ili u Кruševac, kaže poslanik DF-a

Ne smijemo zaboraviti da se u trenutnoj vladi nalaze funkcioneri Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Кonjević i Ranko Кrivokapić, koji zauzimaju dva vrlo važna mjesta u Vladi Crne Gore.

Ja ne vidim budućnost ove vlade ukoliko u njoj i dalje budu Кonjević i Кrivokapić ministri odbrane i vanjskih poslova. Naravno da nisam za Vladu u kojoj su njih dvojica, a to sam i rekao jasno i glasno i prije potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC). Još uvijek ne znam šta će odlučiti vrh Demokratskog fronta, čekamo odluku predsjedništva, ali ja sam siguran da ni vrh Demokratskog fronta (DF) neće prihvatiti njih kao predstavnike, kazao je u razgovoru za "Dan" poslanik DF i Nove srpske demokratije (NSD) Janko Milatović.

Demokratski front (DF) je nedavno ponudio resetovanje odnosa prethodne parlamentarne većine, koja bi, kroz model tehničke vlade, bila zadužena da organizuje parlamentarne, predsjedničke i lokalne izbore u jednom danu.

Iz Socijalističke narodne partije (SNP) poručeno je da će o tome odlučiti nakon Predsjedništva, dok se iz GP URA još uvijek nisu oglašavali o ovom pitanju.

Milatović ističe da bi tehnička vlada, ukoliko se formira, trajala do predsjedničkih izbora i bila sastavljena od većine, koja je pobijedila 30. avgusta 2020. godine.

– Ja bih jako volio da se resetuje stanje od 30. avgusta 2020. godine, da se na vlast vrati većina koja je tada pobijedila i da ta vlada nastavi da radi u punom kapacitetu. Ali mi još uvijek ne znamo da li je za njih naša ponuda prihvatljiva. Ukoliko nije, onda pravimo tehničku vladu koja bi takođe bila sastavljena od većine od 30. avgusta i nadamo se da će i manjine biti uz nas. To bi bilo najbolje rješenje za izlazak iz krize – podvlači Milatović.

Nema vraćanja na staro

Vlada Crne Gore je u prvih stotinu dana postigla zavidne rezultate, a njen premijer Dritan Abazović pokazao hrabrost da donosi krupne odluke i rješava višedecenijske probleme, te bi svaka promjena takvog kursa politike imala negativne posljedice na dalji razvoj i progres Crne Gore, rečeno je nedavno iz GP URA.

Sličan stav ima i SNP.

Milatović ističe da se više ništa ne vraća na staro, jer je DPS pao.

– Bivši gospodar naših sudbina Milo Đukanović je pustio niz vodu neke od svojih najbližih saradnika, pa su sada u Spužu. Oni se više nikada neće vratiti, e sada, hoće li ovi "mladi jastrebovi" nešto uraditi, to ćemo vidjeti – ističe poslanik DF-a.

Potpisivanje Temeljnog ugovora između države i Srpske pravoslavne crkve (SPC) srušilo je odranije poljuljane odnose u Vladi, ali svakako nije jedini razlog spora između njih.

Međutim, zahtjev za glasanje o nepovjerenju Vladi podnijelo je 36 poslanika, od ukupno 81 u crnogorskom parlmentu, odnosno pet manje od potrebne većine.

To znači da bi za opstanak Vlade morao glasati i neko iz opozicije, odnosno, slamke spasa u trenutnoj situaciji su Demokratski front (DF) i Demokratska Crna Gora.

Iz DPS-a je najavljeno da će, ukoliko ova izvršna vlast padne, ugovor sa SPC biti suspendovan odmah nakon izbora nove vlade.

S druge strane, mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije kazao je da je Temeljni ugovor potpisan i on se ne može poništavati, niti mijenjati, osim uz saglasnost obje strane, te dodao da će se crkva boriti za svoja prava ako neko bude htio da ih ospori.

Ukoliko poslanici budu glasali za to, jesu li za ili protiv Temeljnog ugovora, onda broj poslanika teško da će biti veći od 36, jer su svi ostali pozdravili potpisivanje.

– Mislim da pojedine nevladine organizacije, kao i SDP i dio DPS-a, toliko mrze Srbe, da se samo zbog toga protive potpisivanju Temeljnog ugovora. Neće ni Ostrog, ni Cetinjski manastir, niti Đurđevi stupovi otići u Čačak ili u Кruševac. Ako je napravljen Temeljni ugovor sa svim vjerskim zajednicama koje postoje u Crnoj Gori, ne vidim zašto ne bi bio potpisan i sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Crnu Goru su pravili Srbi i to oni Srbi, koji su pravili i Ostrog i Cetinjski manastir, Đurđeve stupove, kao i one u Pivi i u Morači. Кome bismo mi to dozvolili da prenese negdje te manastire? Veličanstvene litije, na čijem čelu je bio blaženopočivši Amfilohije, su pokazale šta ljudi misle o svojoj vjeri. Izlazilo je i po 250.000 ljudi. Ne znam zaista zašto bi se na konto nekih ekstremista, moralo sve u Crnoj Gori upravljati. Ima dosta vjerujućih ljudi, manastiri su naši i neće nigdje pobjeći, ali sa ekstremistima nema normalnog razgovora – zaključuje Milatović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 02:01