/ - Милица Лекић
22/05/2022 u 15:59 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Милица Лекић: УРА и СНП имају већину за изгласавање "свега што им падне на памет"

А у том случаjу, оних словом и броjем 10 – десет одсто чланова Владе грађанске провениjенциjе, могу jедино да пишу саопштења“, рекла jе Лекић у интервjуу агенциjи МИНА

Структура Владе промишљено jе сачињена на начин да нема много мjеста побуни у њеним редовима, оциjенила jе потпредсjедница Социjалдемократа (СД) Милица Лекић.

Она jе казала да од 20 министара, значаjну већину чине представници УРА-е и Социjалистичке народне партиjе (СНП), што фактички значи да те двиjе партиjе имаjу не само просту, већ и већу већину за изгласавање „свега што им падне на памет“.

„А у том случаjу, оних словом и броjем 10 – десет одсто чланова Владе грађанске провениjенциjе, могу jедино да пишу саопштења“, рекла jе Лекић у интервjуу агенциjи МИНА.

На питање да ли Темељни уговор и попис могу бити камен спотицања нове већине, она jе одговорила да jе судећи по досадашњем понашању, „држању на власти клеронационалиста претходне владе“ и наjавама УРА-е, сасвим извjесно да ти приоритети СНП-а имаjу подршку те партиjе.

Ти приоритети, како jе додала Лекић, укључени су у споразум на чиjим основама jе формирана мањинска влада, тако да jе логично закључити да у начелу имаjу подршку и осталих конституената Владе.

Лекић jе казала да jе за СД то посебно разочараваjуће.

Према њеним риjечима, у jеку раста циjена и никад горег животног стандарда, у коjем плата не може “добацити” ни до двадесетог у мjесецу, приоритети су попис, Отворени Балкан и Темељни уговор.

 -Права “проевропска” политика. Но, све и да не буде тако, структура владе jе промишљено сачињена на начин да нема много мjеста “побуни” у њеним редовима - рекла jе Лекић.

На питање зашто су за СД били неприхватљиви мањинска влада и СНП, она jе одговорила да СД-у ниjе проблем СНП, већ влада „коjа силу на срамоту покушава споредну партиjу погрешне политике да промовише не само у партнера, него у лидера нове власти“.

Проблем jе, како jе додала, то што се грађанима таква, суштински антицрногорска влада, у коjоj су грађанске партиjе декор, покушава “продати” као влада помирења.

„Са антицивилизациjским ставовима не можете да се “мирите”. Могу само они да се покаjу, трансформишу и приђу цивилизациjским и европским“, истакла jе Лекић.

Она jе казала да су у претходноj влади, "Весна Братић, али и многи други министри, мирили фашизам и антифашизам, и да онда ниjе чудно што се у новоj Абазовићевоj власти наставило слично, само умивениjе“.

„И са клерионационалистима нас jе исто мирио, па jе на краjу морао да руши ту владу не би ли задржао бирачко тиjело, али и очигледно настави инсистирање на “преузетим обавезама” код “важних регионалних играча”“, рекла jе Лекић.

Она jе казала да jе “морална вертикала” нове владе, у политичком смислу, СНП, коjи ће, како jе навела, осим по назадним ставовима и анти-НАТО политици, остати упамћен по томе што се jавно наљутио на претходну владу jер му ниjесу дали довољно мjеста по дубини.

Према риjечима Лекић, у таквоj ситуациjи СД-у ниjе остављен избор осим да се, са задовољством и пуног срца, са грађанима на своjоj страни умjесто политичких синекура, бори за бољу Црну Гору.

„Ону, у коjоj риjеч “помирење” неће бити параван за ситносопственичка дjеловања и франкенштаjн владе, него истинска спона. До тада, из опозиционих клупа смо на брани онога у шта истински вjеруjемо - грађанску Црну Гору“, поручила jе Лекић.

Она jе, одговараjући на питање шта сматра узроком напетости у односима са Србиjом, казала да агресивне великодржавне концепте, ма од кога долазили, треба посматрати искључиво као проjекат ретроградних владаjућих политичких структура, а не никако и никад као одраз стремљења грађана тих држава.

“Дакле, ми данас умjесто приче о квалитету живота, гледамо хистериjу и политичка надгорњавања око тога хоће ли на попису бити више ових или оних, фаворизовање клерикалног над секуларним, и промовисање суштински политичких, а формално економских инициjатива попут Отвореног Балкана, односно љепше упаковане идеjа Илиjе Гарашанина и чувеног Начертаниjа”, рекла jе Лекић.

Она jе упитала ко jе поставио те приоритете Владе и ко на таj начин такве теме стално актуелизуjе.

„СД не сигурно“, навела jе Лекић.

Она jе казала да релативно нови моменат у тоj причи jесте да су, нажалост, и партиjе коjе се издаjу за грађанске, под личним утицаjима и везама и вођени мишљу да ће можда тако ширити бирачку базу, пристале на ту игру.

„Грађани, сви грађани, заслужуjу много боље од тога“, истакла jе Лекић.

Одговараjући на питање да ли jе Црна Гора оправдала своjе постоjање као независне државе, она jе рекла да jе то учињено оног момента када jе већина грађана заокружила “да” на референдуму.

“Хаjде да изађемо из матрице у коjоj jе Црна Гора дужна да до у бесконачност “правда” своjе постоjање, или ону по коjоj сваки проблем коjи има, а има их, значи да не заслужуjе независност”, казала jе Лекић.

Она jе рекла да jе Црна Гора приjе 16 година демократски, оловком изборила независност и додала да jе Црна Гора чланица НАТО-а и кандидат за чланство у ЕУ, регионални лидер у тим процесима, чланица наjважниjих међународних организациjа, са значаjно унаприjеђеним људским, мањинским, политичким и свим другим правима.

“Да ли jе на том путу било грешака? И те како“, навела jе Лекић.

СД их, како jе додала, препознаjе и стално се унапређуjе.

„Такође, ушли смо у свеобухватну реформу партиjе, што jе jош jедан велики корак. Али немоjмо пристати на сулуду тезу да грађанску потку Црне Горе треба да миjењамо ретроградном само зато што jе имала, има и имаће рупа и грешака”, рекла jе Лекић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 19:43