/ Зоран Миљанић
30/06/2021 u 11:07 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Миљанић: Фокус Владе је борба против корупције

Како је казао, од посебног значаја је формирање Националног савјета за борбу против корупције на високом нивоу, као и доношење новог Закона о унутрашњим пословима

Борба против корупције је у фокусу Владе Црне Горе, и своје активности усмјерава у правцу стварања ефикасних механизама у циљу остваривања овог приоритета, саопштио је државни секретар у Министарству унутрашњих послова Зоран Миљанић на састанку министара унутрашњих послова у оквиру Берлинског процеса. 

Како је казао, од посебног значаја је формирање Националног савјета за борбу против корупције на високом нивоу, као и доношење новог Закона о унутрашњим пословима и израда и усвајање Мапе пута за борбу против корупције и илегалних финансијских токова.

- Као и  потписивање Меморандума о сарадњи између Националног савјета за борбу против корупције на високом нивоу, Министарства унутрашњих послова и Управе полиције, саопштио је државни секретар. Наведено ће,  уз стратешки оквир који је у изради, допринијети системској борби против изазова у овој области - наведено је саопштењем МУП-а.

На састанку је било ријечи и о управљању миграцијама, и констатовано да је дошло до смањења броја регистрованих миграната за скоро 60 процената у односу на 2019, миграциона рута која преко Албаније и Црне Горе води према Босни и Херцеговини  и даље према Европској унији , и даље је активна и трпи значајан миграциони притисак.

Од почетка текуће године, поново је примјетан тренд раста броја регистрованих миграната, и то у највећој мјери са подручја Блиског Истока и Сјевера Африке. Једно од актуелних питања у овој области је  успостављање електронског система идентификације миграната. 

- Када је у питању повратак миграната у матичну земљу, постоје потешкоће у вези  утврђивања идентитета и обезбјеђивања путних исправа. У циљу превазилажења овог проблема,  било би веома корисно организовање заједничких повратака, као и потписивање Споразума о реадмисији са земљама поријекла, тј. државама из којих долазе мигранти, саопштено је на састанку- наводе из МУП-а.

Закључено је да је неопходан регионални приступ управљању мјешовитим миграционим токовима са посебним акцентом на заштиту људских права, као и проналажење заједничких механизама за ефикасан повратак миграната са незаконитим боравком. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. maj 2024 11:00