/ - Детаљне провјере у бирачком списку (ртцг.ме)
08/11/2021 u 16:02 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Миљанић: Из бирачког списка избрисано 8.438 лица

Министарство унутрашњих послова је, како он тврди, уређење регистара узело као један од приоритета у раду, укључујући и бирачки списак, а у складу са обећањима датим на почетку мандата

Из бирачког списка од 4.децембра 2020. године до данас, 8.новембра 2021. године, по основу законом утврђене процедуре избрисано је 8.438 лица. То је за Портал RTCG саопштио државни секретар у Министарству унутрашњих послова (МУП) Зоран Миљанић. 

-У циљу тачности и ажурности вођења бирачког списка, а поводом претходних избора за одборнике у скупштинама општина Никшић и Херцег Нови, формиран је тим на нивоу Министарства, чији је задатак праћење, усмјеравање и организација реализације обавеза МУП-а које произилазе из изборних закона, за вријеме изборног процеса. Министарство је тада први пут активирало АФИС систем, односно процедуру дедупликације фотографије отисака прстију бирача у бирачком списку и том приликом нијесу утврђене неправилности- рекао је Миљанић.

Министарство унутрашњих послова је, како он тврди, уређење регистара узело као један од приоритета у раду, укључујући и бирачки списак, а у складу са обећањима датим на почетку мандата.

-У оквиру потребе ажурирања, односно уређења регистара, је и обавезно ажурирање регистра пребивалишта, самим тим и бирачког списка, у циљу чега је у јануару формирана Радна група за израду Предлога закона о измјенама и допунама Закона о регистрима пребивалишта и боравишта и њу чине представници Министарства унутрашњих послова и Управе полиције. Јавни позив упућен је и невладиним организацијама за учешће у тој Радној групи, као и у изради самог Нацрта, али није било заинтересованих- указује Миљанић.

По његовом мишљењу, основни задатак Радне групе су измјене и допуне Закона о регистрима пребивалишта и боравишта у циљу унапређења законодавног и регулаторног оквира контроле, односно прописивање правног основа ради провјере тачности података у регистру пребивалишта.

-Крајњи циљ је уређење регистра пребивалишта, односно тачан, прецизан и ажуран регистар пребивалишта. Након достављања Нацрта члановима Савјета за контролу бирачког списка, одржане су двије сједнице Савјета за контролу бирачког списка и чланова Радне групе за измјену закона, на којима је тема био управо Нацрт. Учесници сједница, укључујући и представнике НВО сектора, изнијели су сугестије и коментаре, а који су имплементирани у текст нацрта- појашњава Миљанић. 

Наш саговорник каже да је на посљедњој сједници Савјета за контролу бирачког списка од 29. сепетмбра, којој су присуствовали и чланови Радне групе, донијет и закључак о потреби организовања округлих столова на тему измјена и допуна Закона о регистрима пребивалишта и боравишта. 

-Позив ће, ради учешћа, бити упућен представницима НВО сектора, представницима удружења исељеника из Црне Горе, као и представницима политичких партија. На тим скуповима биће презентован Нацрт наведеног закона, те омогућити изношење сугестије и коментара у циљу транспарентности поступка и изради прецизних законских одредби, због ажурног вођења регистра пребивалишта. Сходно обавезама овог Министарства, округли столови о Нацрту закона о измјенама и допунама Закона о регистрима пребивалишта и боравишта, биће организовано крајем овог мјесеца.  Јавност, заинтересовани правни и политички субјекти, те НВО сектор, биће благовремено обавјештени о детаљима- рекао је Миљанић.

Он истиче да се централни проблем налази  у неуредном Регистру пребивалишта и боравишта.

-Измјене и допуне Закона о регистрима пребивалишта и боравишта су пред посланицима, као полазна основа за њихов даљи рад због њиховог инсистирања да се изборно, и са њим повезано законодавство, треба третирати као њихова примарна и искључива надлежност. Јавност обавјештавамо и да смо по први пут кренули у дубљу провјеру свих регистара које ово Министарство води. Тако на примјер, из Регистра странаца са сталним боравком у Црној Гори у овом периоду избрисано је око 2.000 лица- наводи Миљанић. 

Како је рекао, тренутно се води поступак за губитак црногорског држављанства за 206 лица.

-За која смо, увидом у евиденцију прелазака државне границе, идентификовали да су исту прешли са идентификационим документима друге државе. Паралелно са тим, као примарну групу провјере узели смо око 16.000 лица, која од 2008. године нису вадила или мијењала лична документа, те у том смислу организационе јединице овог Министарства започеле су поступак слања позива за грађане којима је рок важења личне карте истекао-навео је Миљанић. 

Он је рекао да се позив шаље и грађанима који нијесу ни након истека рока од три мјесеца од пунољетства поднијели захтјев за издавање личне карте. 

Миљанић указује да се - сходно предузетим активностима од око 16.000 грађана који не посједују личну карту издату након 2008. године - око 2.000 грађана одазвало упућеном позиву и регулисало своје личне карте.

-Такође, за грађане, који се нијесу одазвали упућеном позиву, врши се провјера преласка државне границе, у циљу утврђивања да ли су се исти приликом преласка државне границе идентификовали документом друге државе, те вођења даљег поступка и утврђивања других чињеница. Од 4.децембра 2020. године до данас 8. новембра 2021. године, по основу законом утврђене процедуре из бирачког списка избрисано је 8.438 лица-закључио је Миљанић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 17:02