Sa sastanka / - FOTO: GOV.ME
29/11/2022 u 11:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Miljanić-Redžepi: Članstvo u EU je zajednički cilj

Sagovornici su se saglasili da između Crne Gore i Sjeverne Makedonije postoji sličnost kada je riječ o sistemskoj korupciji i predugoj tranziciji koja je donijela razne izazove, te da razmjena iskustava može biti korisna za obje države

Ministar Zoran Miljanić primio je ambasadora Sjeverne Makedonije u Crnoj Gori NJ. E. Ramija Redžepija i tokom srdačnog razgovora upoznao ga sa antikorupcijskim inicijativama koje provodi 43. Vlada Crne Gore.

Ministar je informisao ambasadora o aktivnostima Vlade Crne Gore u prevazilaženju sistemske korupcije i formiranju Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na čijem čelu je premijer Dritan Abazović, a koji čine ministri koji vode oblasti koje su pogođene korupcijom, kao i predstavnici ostalih institucija zaduženih za suzbijanje koruocije i predstavnici nevladinog sektora. 

Redžepi je naglasio da je korupcija veliki problem u državama koje su nastale poslije raspada SFRJ i naglasio da je sistemski odgovor države jedini način da se suzbije ta pojava i da se ostvari napredak u evropskim institucijama, posebno kada je riječ o poglavljima 23 i 24.

- Crna Gora je otvorila brojna poglavlja, a Sjeverna Makedonija je tek na početku tog procesa, iako je u procesu tranzicije vlast smijenjena čak sedam puta.  Smatramo da je neophodno da države koje preferiraju ulasku u EU ostvare koordinaciju svih grana vlasti da bi se ostvario napredak u suzbijanju korupcije – kazao je Redžepi, dodajući da je poseban pristup važan u prevazilaženju neefikasnosti sudova i sudstva.

Sagovornici su se saglasili da između Crne Gore i Sjeverne Makedonije postoji sličnost kada je riječ o sistemskoj korupciji i predugoj tranziciji koja je donijela razne izazove, te da razmjena iskustava može biti korisna za obje države.

Ambasador Redžepi inicirao je da ministar Miljanića otputuje u zvaničnu posjetu  Skoplju u cilju razmjene iskustava i ostvarivanja međudržavne saradnje vladinih resora i institucija zaduženih za suzbijanje korupcije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. februar 2023 16:36