sa sastanka / - FOTO: VLADA
05/08/2022 u 11:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Miljanić: Vlada se ozbiljno uhvatila u koštac sa švercom cigareta

On je kazao da je i u posljednjem izvještaju Evropske komisije prepoznat napredak u borbi protiv organizovanih kriminalnih grupa, ali da je korupcija označena kao gorući problem Crne Gore

Vlada se ozbiljno uhvatila u koštac sa švercom cigareta, čemu svjedoče posljednje rekordne zapljene u Crnoj Gori, kazao je ministar bez portfelja Zoran Miljanić.

Miljanić je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, primio novoimenovanu ambasadorku Italije u Crnoj Gori Andreinu Marselu.

On je podsjetio na decenijske probleme koje je Crna Gora imala zbog organizovanog kriminala i korupcije, kao i na finansijske posljedice koje su, zbog šverca cigareta preko Crne Gore, trpjele druge države, uključujući i Italiju.

“Posljednje rekordne zapljene svjedoče da se Vlada ozbiljno uhvatila u koštac sa švercom cigareta, ali imamo i rekordne zapljene kokaina”, rekao je Miljanić.

On je kazao da je i u posljednjem izvještaju Evropske komisije prepoznat napredak u borbi protiv organizovanih kriminalnih grupa, ali da je korupcija označena kao gorući problem Crne Gore.

“Stoga je 43. Vlada osnovala Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije koji će raditi na izradi Staretegije, kao krovnog antikorupcijskog dokumenta iz kojeg će proizaći akcioni planovi za sve segmente društva u kojima je korupcija evidentna”, naveo je Miljanić.

On je istakao da je Vladi plan borba protiv korupcije na svim nivoima, jer je, nažalost, od strateških partnera prepoznata kao endemska pojava u Crnoj Gori.

Marsela je, kako se navodi, pozdravila odluke Vlade o antikorupcijskim mjerama i podsjetila na ogromne izazove i iskustva koje je Italija imala u suzbijanju organizovanog kriminala i korupcije.

Ona je kazala da je borba protiv korupcije proces bez kraja i da je neophodno mijenjati društvena shvatanja i uticati na mentalitet građana, kako bi korupciju smatrali kao društveno štetnu i nemoralnu pojavu.

“Drago mi je da je Vlada uočila važnost problema korupcije i odlučila da ga počne temeljno rješavati. Biće to spor proces, ali će nesumnjivo uz sinergiju institucija dati rezultat”, rekla je Marsela.

Kako je dodala, Italija će pružiti Crnoj Gori ekspertsku i tehničku pomoć u sprovođenju antikorupcijskih inicijativa.

Marsela i Miljanić su se saglasili da je saradnja crnogorske i italijanske policija izuzetna i da sveukupni odnosi između dvije države idu uzlaznom putanjom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 11:39