Milović na sastanku / - FOTO: MINISTARSTVO PRAVDE
30/11/2023 u 16:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Milović-Dervišagić: Pomoć SE u reformi zakonodavstva dragocjena

Milovićje naglasio da je cilj Crne Gore ne samo ispunjavanje forme, ili formalno usklađivanje s evropskim standardima, već stvaranje efikasnih zakona koji će biti primjenjivi u praksi, unapređujući pravosudni sistem i doprinoseći razvoju cijelog društva

Na današnjem sastanku ministra pravde Crne Gore, gospodina Andreja Milovića, i šefice Programske kancelarije Savjeta Evrope, gospođe Lejle Dervišagić, govorilo se o saradnji između Crne Gore i Savjeta Evrope u oblasti pravosuđa.

Ministar Milović je istakao izuzetnu važnost podrške Savjeta Evrope, posebno kada je riječ o angažovanju eksperata koji bi pružili podršku u procesu izrade i unapređenja zakonodavstva Crne Gore.

- On je naglasio da je pomoć na nivou eksperata ključna, posebno u radu radnih grupa, te je predložio da Savjet Evrope delegira stručnjake za učešće u radnim grupama koje će se fokusirati na zakone o specijalnom i državnom tužilaštvu, Zakonik o krivičnom postupku (ZKP), krivični zakonik (KZ), kao i niz drugih zakona kojima trebaju izmjene i dopune, ali i nova zakonska rješenja koja su u fazi izrade što sve zajedno treba znatno da unaprijedi kako legislative, tako i samo funkcionisanje pravosudnih institucija - navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Ministar je naglasio da je cilj Crne Gore ne samo ispunjavanje forme, ili formalno usklađivanje s evropskim standardima, već stvaranje efikasnih zakona koji će biti primjenjivi u praksi, unapređujući pravosudni sistem i doprinoseći razvoju cijelog društva. U prilog odlučnosti Crne Gore da reformiše pravosuđe na način koji je neophodan društvu, minstar je naglasio osnivanje budućeg Specijalnog suda, koji bi sudio za djela koja su u nadležnosti SDT-a, dakle, korupcije, kriminala i ratnih zločina, što će znatno rasteretiti sistem.

Šefica Programske kancelarije Savjeta Evrope, gospođa Lejla Dervišagić, izrazila je snažnu podršku Crnoj Gori i naglasila da je pomoć Savjeta Evrope dragocjena u procesu evropskih integracija. Izmedju ostalog, govorima je o zajednickim projektima koje Evropska unija I Savjet Evrope sprovode u Crnoj Gori jos od 2016. godine.

Ona je istakla da, Savjet Evropa, kao medjunarodna organizacija koja ima 46 zemalja clanica I njeni ekspeti mogu da budu od neprocjenjive koristi za Crnu Goru u iznalazenju najboljih rjesenja u skladu sa evropskim I drugim medjunarodnim standardima. Gospođa Dervišagić je dodala da je ključno da inicijativa za angažovanje ekspertske pomoci kod analize nacrta zakona dolazi od nadležnog ministra, te da ta inicijativa bude precizno definisana kako bi Savjet Evrope što bolje odgovorio na specifične potrebe Crne Gore i u skladu s tim opredijelio pomoć na pravi način.

Ministar Milović i gospođa Dervišagić izrazili su obostranu posvećenost saradnji i zajedničkom radu na unapređenju pravosudnog sistema Crne Gore u skladu s evropskim standardima. Ministarstvo pravde Crne Gore i Savjet Evrope, zaključeno je, nastaviće zajednički rad u cilju ostvarivanja zajedničkih ciljeva u oblasti pravosuđa i jačanja vladavine prava u Crnoj Gori.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. februar 2024 22:17