Gorjanc i Prelević i Milović / - MINISTARSTVO PRAVDE
28/11/2023 u 13:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Milović-Gorjanc Prelević: uslovi u Istražnom zatvoru krajnje neadekvatni

Stručna pomoć nevladinim organizacijama veoma dobrodošla, zaključili ministar pravde i direktorica NVO Akcija za ljudska prava

Današnji sastanak između ministra pravde Crne Gore, Andreja Milovića, i izvršne direktorice NVO Akcija za ljudska prava, Tee Gorjanc Prelević, obilježen je konstruktivnim dijalogom i iznošenjem ključnih teza u vezi sa predstojećim reformama u pravosuđu.

Ministar Milović je istakao da je uključivanje stručnjaka iz nevladinih organizacija u radne grupe za izmjene i dopune Zakonika o krivičnom postupku i Krivičnog zakonika od suštinskog značaja s obzirom na ograničenja u kadrovskim i tehničkim resursima, te da je to veoma dobrodošla pomoć u procesu reformi. Posebno je naglašena potreba za promjenom Ustava kako bi se prilagodio novim potrebama Crne Gore.

Gorjanc Prelević predstavila je primjedbe NVO Akcija za ljudska prava u vezi sa nacrtima zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, Zakona o državnom tužilaštvu, Krivičnog zakonika, Zakonika o krivičnom postupku i Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći Ona je istakla da se HRA zalaže da se u obzir uzmu preporuke međunarodnih nadzornih tijela i Venecijanske komisije, kao i Komiteta protiv torture UN (CAT) i Evropskog komiteta za sprječavanje torture (CPT) koje je Crna Gora dobijala od 2013. do 2023, a na koje je i HRA ukazivala – da sva djela koja dovode do torture ne zastarijevaju. Među tim djelima se, osim mučenja, nalaze i iznuđivanje iskaza i zlostavljanje.

Takođe, HRA je predložila uključivanje Istanbulskog protokola u Zakonik o krivičnom postupku kako bi psihijatrijsko vještačenje bilo obavezno u slučaju sumnje u iznuđivanje iskaza, zlostavljanje ili torture, propisivanje obaveznog snimanja iskaza kod državnog tužioca odnosno u policiji i skraćenja vremenskog perioda od 24h u kome policija dovodi lice lišeno slobode državnom tužiocu u cilju jačanja garancija protiv torture Zakonikom o krivičnom postupku.

Ministar Milović i izvršna direktorica HRA saglasili su se da su uslovi u Istražnom zatvoru krajnje neadekvatni jer krše ljudska prava pritvorenika, a ministar je potvrdio angažman Vlade na proširenju kapaciteta i poboljšanju uslova.

Sastanak je zaključen sa zajedničkom notom o važnosti dalje saradnje između Vlade Crne Gore i NVO Akcija za ljudska prava u ostvarivanju ciljeva pravosudnih reformi i unapređenju ljudskih prava, a posebno u pogledu razmatranja uslova za sprovođenje vetinga.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. februar 2024 14:13