- arhiva / ANDREJ MILOVIć
08/11/2022 u 17:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Milović: Od Vukčevića se zahtijeva da sazove sjednicu

Milović je kazao da Vukčević nastupa kao da je on sam Izborna komisija, a ne svi njeni članovi, kako definiše Zakon o izboru odbronika i poslanika

Predsjednik Izborne komisije Glavnog grada Veselin Vukčević svjesno obmanjuje javnost kada fokus usmjerava na proglašenje konačnih rezultata izbora u Podgorici, saopštio je član Predsjedništva pokreta Evropa sad, Andrej Milović.

On je reagovao na dopis Vukčevića u kome je članovima Izborne komisije Glavnog grada poručio da se nijesu stekli zakonski uslovi za utvrđivanje konačnih rezultata lokalnih izbora u Podgorici održanih 23. oktobra.

Milović je kazao da Vukčević nastupa kao da je on sam Izborna komisija, a ne svi njeni članovi, kako definiše Zakon o izboru odbronika i poslanika.

On je rekao da je Vukčević ponovo obmanuo javnost skretanjem sa teme sazivanja sjednice na temu proglašenja konačnih rezultata izbora u Podgorici.

Milović je naveo da Vukčević zaobilazi pitanje sazivanja sjednice Izborne komisije i utvrđivanja dnevnog reda i prelazi na treću stvar, koja uopšte ne mora da se desi na toj sjednici, a to je glasanje o proglašenju konačnih rezultata u Podgorici.

- Već viđenom manipulacijom kako on štiti Ustav time što nam ga tumači i opstruira, iako za to nije nadležan niti na to ima pravo, zaobilazi osnovni problem, a to je da krši član 21 Zakona o izboru odbornika i poslanika, koji definiše da izborna komisija odlučuje većinom glasova - kaže se u saopštenju.

Milović je ocijenio da Vukčević krši član 6 Poslovnika o radu Izborne komisije, koji propisuje da je Izborna komisija u stalnom zasijedanju u periodu od raspisivanja izbora do proglašenja konačnih rezultata izbora, pa nijesu uslov potpisi stalnih članova.

- Kao i član 16 Poslovnika da Izborna komisija odlučuje većinom svojih članova (ne praveći razliku među njima), a ne sam Vukčević - navodi se u saopštenju.

Milović je kazao da se jasno vidi da Vukčević svjesno obmanjuje javnost kada fokus usmjerava na proglašenje konačnih rezultata, "a ne na to da odbija da sazove sjednicu, iako mu većina članova Izborne komisije to traži".

- Na ovaj način Demokratska partija socijalista nastavlja da opstruira mirnu tranziciju vlasti u Podgorici, da blokira funkcionisanje kompletnog sistema, uvodeći Crnu Goru u još veći institucionalni haos - rekao je Milović.

On je naveo da se nadaju da će Državna izborna komisija postupiti proaktivno i dati obavezujuće uputstvo Izbornoj komisiji u skladu sa Zakonom o izboru odbornika i poslanika.

- Time bi se samovolja Vukčevića spriječila, a on doveo k poznaniju prava - rekao je Milović.

On je kazao da očekuju brzu reakciju Specijalnog državnog tužilaštva na krivičnu prijavu pokreta Evropa sad zbog, kako je naveo, protivzakonitog djelovanje Vukčevića.

- Čija se protivzakonitost ogleda, ponavljam, na odbijanje da sazove sjednicu Izborne komisije, a ne na proglašenje konačnih rezultata izbora - navodi se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 09:10