Nikola Milović / - FOTO: DPS
13/05/2024 u 16:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Milović: U planu Gradsko pozorište, 2.300 parking mjesta, dnevna bolnica sa poliklinikom, 350 eura podstanarima

Nosilac liste “Budva može bolje!”, prof. dr Nikola Milović, predstavio je danas izborni program “Čista desetka”, kojim se nude konkretna i održiva rješenja za mnogobrojne probleme sa kojima se Budva danas suočava, saopšteno je iz DPS-a.

Ovako ozbiljna strategija i kvalitetan tim ljudi koji je okupila lista, siguran su put u oproravak Budve i ostvarenje vizije njenog razvoja kao turističkog, ekonomskog i sportskog centra, dodaju u saopštenju.

- Program “Čista desetka” sastoji se iz trii dijela, a prvi dio Budva kosmopolitski grad podrazumijeva realizaciju devet velikih i značajnih projekata – vraćanje starog sjaja gradskom bazenu i plaži Pizana, čime će se stvoriti i neophodni uslovi da Budva ponovo ostvaruje značajne rezultate u vaterpolu. Prirodni nastavak realizacije ovih projekta je i potpuna rekonstrukcija i izgradnja moderne marine sa povećanjem broja vezova za 250, sa posebnim akcentom na komunalne vezove i privezišta za ribare. U planu je izgradnja šetališta Lungo mare, sa pratećim sadržajima koje će se protezati sve do Kamenova, a završiće se u Rafailovićima sa izgradnjom luke Rafailovići koja će i sama imati preko 200 vezova - ističe se u saopštenju.

Kako dodaju, u planu je izgradnja objekta gradskog pozorišta, čime će brend Budve, Grad teatar, dobiti i zimsku scenu. Multifunkcionalno pozorište, uz gradski kulturni centar različitih sadržaja, muzičku školu, koncertnu salu i biblioteku u centru grada, predstavljaće središte kulture Budve.

U planu je i vraćanje Pjesme Mediterana, pa je Milović obećao da će se opet će prepoznatljivi zvuci ovog festival opet čuti iz našeg Starog grada. Istovremeno, kako bi Budva ponovo postala omiljena destinacija mlađih generacija, ponudićemo posebnu zonu noćnog provoda, anveli su.

- Pronaći ćemo najbolji modalitet i ponuditi ga državi za izgradnju dnevne bolnice sa poliklinikom. Planiramo da participiramo u rekonstrukciji Doma zdravlja u Budvi. Na ovaj način smatramo da možemo riještit višedecenijski problem neadekvatne primarne zdravstvene zaštite građana i turista - dodaje se u saopštenju.

Milović: Vlast ponizila i uništila Budvu, vrijeme je za promjenu vlast

Navode da je u planu i otvaranje Svetog Stefana i vraćanje zlatnog sjaja dragulju Budve, te ispravljanje nepravde koja je učinjena tom prostoru i građanima.

- Drugi dio programa predstavlja Budvu kao grad šansi – kao ekonomski centar, jaki privredni centar i grad sa prepoznatljivom lokalnome samouravom, koja će biti organizaciono superiorna i podsticajna za razvoj privrede. U tom smislu, planirano je da se omogući preduzetnicima dodjeljivanje po 10.000 eura bespovratnih sredstava za povećanje nivoa kvaliteta privatnog smještaja, a ova gradska uprava će se zalagati i za vraćanje stope PDV na 7%, te raditi na razvoju ženskog preduzetništva i zanata, za šta će biti izdvojeno do million eura. Pokrenuće se i incijativa za hitne izmjene čitavog seta zakona kojii će se odnositi na lakšu legalizaciju objekata, što će okrenuti novi investicioni ciklus, a biće osovan i poseban opštinski organ za  podršku i pomoć građanima ne samo pri legalizaciji, već i za dobijanje pravičnog obeštećenja za oduzetu imovinu na teritoriji Budve. U planu je i uvođenje koncepta pametog grada, odnosno digitalizacije kompletne javne uprave, čime će se olakšati pristup i privredniicma i građanima svim onim uslugama koje su dostupne od strane gradske uprave – parking, ravjeta, vodosnabdijevanje…. - kazali su iz DPS-a.

Podstanarskim parovima će, kako navode, biti omogućena mjesečna subvencija u iznosu od 350 eura, kao nadoknada za izuezetno visoku kiriku, mališanima besplatan vrtić, kao i zemljište za izgradnju novog vrtića, te oslobađanje investitora obaveze plaćanja komunalija za realizovanje ovog projekta. Učenicima iz porodica koje su u stanju socijalne potrebe biće obezbijeđeni besplatni obroci u školama, besplatni kursevi i plaćeni treninzi. Svi građani Budve moći će da ostvare značajne popuste gradskom karticom, dok će penzioneri imati besplatan pristup svim uslugama grada.

Petrovac će, kako su saopštili, konačno dobiti Građanski biro, "čime ćemo građanima tog dijela Budve omogućiti pristup svim onim servisima koji su dostupni građanima iz centra grada. Modernizovaćemo šetalište i unaprijediti komunalnu infrastrukturu u Petrovcu."

U planu je, kako dodaju i omogućavanje zakupa plaža na 10 godina, čime bi se turistički radnici bolje pripremili za predstojeće sezone. 

Gradska uprava nudiće i pomoć u profesionalnoj orijentaciji, omogućiti mladima da izauberu buduću profesiju koja je najbolja za njih, a povećaće se i iznose stipendija, te ponuditi direktno zaposlenje za deficitarna zanimanja, dodaje se,

- Treći segment Zelena zdrava i održiva Budva fokusira se na ulaganje u sport, te je planirano preko pet miliona za sportske  organizacije, čime će Budva ponovo postati sortski centar i grad zdravih stilova života. U planu je i rješavanje dugogodišneg problema nedostataka parking mjesta. Unaprijedićemo saobraćaj u mirovanju i riješiti saobraćajni kolaps kroz izgradnju sest garaža i parkinga u centru grada blizu Starog grada, kod Poste, kao i Rozinu, Pržnom i Bečićima. Ponudićemo građanima, privredi i turistima preko 2.300 novih parking mjesta - navode iz DPS-a.

"Glavni gradski park će zasijati u punom sjaju, a zelene površine će postati prepozatljivost grada. U okvirub ovog segmenta plairana je i valorizacija budvanskog zaleđa, kroz hiking, biking, izgradnju vila sa bazenima, razvijanjem ruralnog turizma, vinogradarstva, poljoprivrede i maslinarstvo."

- Program “Čista desetka” definiše našu viziju, ne samo za naredne četiri godine, već za dugoročno održiv razvoj Budve, a njegova realizacija će omogućiti turističkom centru Crne Gore da postane konkurentan drugim turističkim metropolama u regionu Jugoistočne i Centralne Evrope. Građani su naš prioritet, pa je osnovni cilj ovog programa unapređenje kvaliteta života građana i poboljšanje ekonomskih performansi uz kontinuirana investiciona ulaganja, unapređenje identiteta našeg grada, afirmaciju javnog prostora, valorizaciju morske obale i priobalnih zona grada - poručuju u saopštenju.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 18:05