Milović - Reintjes / - MINISTARSTVO PRAVDE
23/01/2024 u 17:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Milović - Reintjes: Procesuiranje ratnih zločina jedan od apsolutnih prioriteta pravosuđa

Za vrijeme prethodnih Vlada, imali smo situaciju da se jedna radna grupa sastaje jednom mjesečno, dok je danas situacija sasvim drugačija, gdje na sedmičnom nivou imamo po nekoliko sastanaka raznih radnih grupa, rekao je Milović

Procesuiranje ratnih zločina jedan je od apsolutnih prioriteta crnogorskog pravosuđa, poručeno je sa sastanka ministra pravde Andreja Milovića sa ambasadorom Nizozemske Joustom Reintjesom.

Kako je saopšteno iz Ministarstva pravde, Milović i Reintjes su razgovarali o trenutnom stanju i perspektivama reformi u pravosuđu, kao i saradnji između dvije zemlje na evropskom putu Crne Gore.

Iz tog resora su kazali da je Milović Reintjesa upoznao sa planom uspostavljanja Specijalnog suda u Crnoj Gori, koji će se baviti krivičnim djelima organizovanog kriminala, visoke korupcije i ratnih zločina i djelovaće kao dio kompozitne cjeline sa Specijalnim državnim tužilaštvom (SDT) i Specijalnim policijskim odjeljenjem.

Milović je istakao da se planira smanjenje opsega nadležnosti SDT-a, kako bi se ta institucija mogla fokusirati na svoje ključne zadatke iz oblasti organizovanog kriminala, visoke korupcije i ratnih zločina.

On je kazao da postoji realna i snažna potreba za jačanjem saradnje između Crne Gore i Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (IRMCT) u Hagu kako bi zajednički doprinijeli istrazi i procesuiranju ratnih zločina iz devedesetih godina na prostoru bivše Jugoslavije.

Prema riječima Milovića, važnost suočavanja s prošlošću je jedan od ključnih koraka u prevazilaženju društvenih podjela, a potreba za pravosudnom obradom zločina koji nijesu procesuirani, je velika.

On je naglasio da je 44. Vlada snažno zakoračila u reforme potrebne da Crna Gora postane prva naredna članica Evropske unije (EU).

- Milović je poseban akcenat stavio na reforme u pravosuđu, ističući da dobri rezultati dolaze i zbog stabilizacije političke scene, preciznije, činjenice da 44. Vlada ima stabilnu podršku većine u Skupštini, navodi se u saopštenju.

Taj pozitivan kontekst, kako je rekao Milović, omogućio je deblokadu pravosuđa, izbor tri člana Sudskog savjeta i kompletiranje Ustavnog suda.

- Očekujem i izbor vrhovnog državnog tužioca u subotu, čime bi za kratko vrijeme bio zaokružen jedan zaista veliki uspjeh Crne Gore nakon dugog perioda krize insititucija i stagnacije, kazao je Milović.

On je naveo da se trenutno radi na predlozima izmjena i dopuna zakonske legislative, koji će se po hitnom postupku predstaviti Skupštini.

- Za vrijeme prethodnih Vlada, imali smo situaciju da se jedna radna grupa sastaje jednom mjesečno, dok je danas situacija sasvim drugačija, gdje na sedmičnom nivou imamo po nekoliko sastanaka raznih radnih grupa, rekao je Milović.

To, kako je dodao, svjedoči intenzitetu rada, ali i riješenosti administracije da na kvalitetan način rješava izazove.

Reintjes je istakao podršku Nizozemske Crnoj Gori na njenom evropskom putu i naglasio da je Nizozemska pouzdan partner i saveznik.

- Posebno je pohvalio reforme koje su započete u prethodna tri mjeseca, ocjenjujući ih veoma ohrabrujućim, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Reintjes istakao da je to odličan start, u suprotnosti sa učinjenim u prethodne tri godine.

On je rekao da se nada da će Crna Gora nastaviti tim putem i uspješno sprovesti sve potrebne reforme.

Reintjes je kazao da vjeruje da će Crna Gora uspješno sprovesti sve potrebne reforme i da će biti prva naredna članica EU.

On je naglasio da će Crna Gora uvijek moći računati na podršku Nizozemske na tom putu.

- Sastanak je zaključen izrazima zadovoljstva dosadašnjom saradnjom, kao i optimizmom u vezi s budućim koracima Crne Gore na evropskom putu, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 08:57