Andrej Milović, Jahel Vilan / Ministarstvo
06/12/2023 u 13:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Milović – Vilan: Tradicionalno prijateljstvo pretočiti u bogatu saradnju

Milović je izrazio zabrinutost povodom trenutnog stanja u Izraelu, izražavajući očekivanje da će se mir i stabilnost uskoro vratiti, kako u toj zemlji, tako i u cijelom regionu

Ministar pravde Crne Gore Andrej Milović sastao se danas sa ambasadorom Izraela u Crnoj Gori Jahelom Vilanom i predsjednicom Jevrejske zajednice u našoj državi Ninom Ofner Bokan. Sastanak je bio posvećen aktuelnim temama, bilateralnoj saradnji, kao i inicijativi za izgradnju spomen obilježja na operaciju “Velveta” iz 1948. godine, čija je izgradnja planirana na aerodromu na Kapinom polju u Nikšiću.

image

Andrej Milović, Jahel Vilan, Jahela Vilan

Ministarstvo

Milović je izrazio zabrinutost povodom trenutnog stanja u Izraelu, izražavajući očekivanje da će se mir i stabilnost uskoro vratiti, kako u toj zemlji, tako i u cijelom regionu.

- Vlada Crne Gore je veoma zainteresovana za unapređenje saradnje sa Izraelom, naročito u oblastima gdje je ta zemlja globalno prepoznata, ističući da tradicionalno prijateljstvo i međusobno poštovanje dvije zemlje kroz tješnju saradnju u mnogim oblastima treba podići na viši nivo - istakao je ministar.

Govoreći o tradicionalno dobrim odnosima između dvije zemlje, ambasador Vilan je istakao visok stepen saradnje u oblasti ekonomije, investicija i turizma.

- Rastući je interes izraelskih kompanija za ulaganje u Crnu Goru, posebno u saobraćajnu infrastrukturu. Izraelci Crnu Goru doživljavaju kao jednu od omiljenih destinacija, što potvrđuje posjeta više od 100 hiljada turista iz Izraela tokom ove godine - kazao je Vilan ističući da je interesovanje u konstantnom porastu.

Na sastanku se razgovaralo i o planovima za izgradnju spomenika Velveta u Nikšiću, čija je vrijednost procijenjena na preko 300 hiljada eura. Cilj izgradnje ovog spomenika je promovisanje istorijskih, kulturnih i duhovnih vrijednosti, što će, prema riječima Nine Ofner Bokan, doprinijeti obogaćivanju kulturne baštine Crne Gore, ali i turističkoj ponudi grada Nikšića, jer veliki broj izraelskih turista bi zasigurno došao da posjeti to, za istoriju države Izrael, veoma značajno mjesto.

Sastanak je zaključen zajedničkim pozivom na dalje jačanje veza između Crne Gore i Izraela u cilju prosperiteta obje zemlje.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 22:43